Škodovka představila model auta, které jede čistě na elektřinu. Zájem v Česku je však stále nízký

Události ČT: Škodovka představila čistě elektrický vůz (zdroj: ČT24)

Automobilka Škoda Auto představila model, který je poháněný čistě elektrickou energií – Enyaq. Jde o první takový elektromobil vyráběný v Česku. Elektromobilů nebo takzvaných hybridů v zemi neustále přibývá, ve srovnání s ostatními evropskými státy je však Česko výrazně pozadu. Problém je zejména v tom, že chybí dobíjecí stanice, zákazníky odrazuje i vyšší cena.

Škoda Enyaq iV má být vlajkovou lodí české automobilky, má jít o první z plánovaných šesti elektromobilů, které chce firma v následujících pěti letech uvést na trh. To, že je elektromobil vyrobený v Česku, je pro společnost klíčové. 

„Posiluje to postavení Škodovky v rámci celého koncernu. Ukazuje to, že ve Wolfsburgu důvěřují tomu, že ve Škodovce jak konstruktéři a technici dokáží vyvinout auto na takové úrovni, tak i dělnící a celé to zázemí odpovídá tomu, aby se takové auto u nás mohlo vyrábět,“ řekl šéfredaktor Autoweek.cz Vladimír Rybecký. 

Bude o něj zájem?

I přesto, že v Česku elektromobilů přibývá, zájem je stále nízký. Nejvíce elektromobilů vlastní lidé v severských státech. Například Norové si drží prvenství i před Německem, které má zhruba patnáctkrát více obyvatel než Norsko. V Česku se ročně prodá asi čtyři tisíce elektromobilů, což zemi řadí v žebříčku na konec první dvacítky.  

„Za prvních sedm měsíců letošního roku máme zhruba 1300 registrovaných nových vozidel, loni to byla asi polovina. Ten vůz je ekologičtější ve městech, řada zákazníků, kteří uvažují ekologicky, dává tomuto vozidlu přednost,“ uvedl ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl.

Z nuly na stovku za šest sekund

Enyaq je první sériový vůz Škody na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Zároveň to je jediný koncernový vůz na této platformě vyráběný v Evropě mimo Německo. Auto o délce 4,65 metru bude dodávané s elektromotory o výkonu od 132 do 225 kW a pohonem zadních nebo všech kol.

Vrcholný model Enyaq RS iV zrychlí z nuly na 100 kilometrů za hodinu za 6,2 vteřiny a maximální rychlost činí 180 kilometrů v hodině, tedy o dvacet víc než u ostatních výkonových verzí. Nejvýkonnější verze také může táhnout přívěs o hmotnosti až 1400 kilogramů.

„Představením vozu Enyaq iV vstupuje Škoda Auto do nové éry. Je to první čistě elektrický vůz Škoda na bázi modulární platformy pro elektromobily. Díky dlouhému dojezdu, krátkým nabíjecím časům, snadnému ovládání a dostupným cenám nabízí vůz Simply Clever elektromobilitu,“ uvedl předseda představenstva Thomas Schäfer.

Cena jeden milion korun

Automobil je možné dobít i doma přes noc pomocí takzvaného wallboxu (nabíjecí stanice) na střídavý proud s výkonem až 11 kW. V závislosti na kapacitě baterie trvá dobíjení šest až osm hodin. Umožňuje také dobíjení na rychlonabíjecích stanicích, kde dobíjení baterie z pěti na 80 procent kapacity trvá v ideálním případě 38 minut. 

Nová čistě elektrická Škoda Enyaq bude stát v základu 1 059 900 korun. Na českém trhu začíná cena elektromobilů na zhruba 500 tisících za mini vůz Škoda Citigo iV. Nejlevnější elektromobily kategorie SUV, Hyundai Electric nebo Mazda MX30, stojí od 850 tisíc výše. Jsou ale menší než Enyaq.

Málo míst k nabíjení

Zájem o koupi elektromobilu v Česku brzdí nejen vysoké ceny, problémem je i malý počet dobíjecích stanic, kterých je v Česku něco přes čtyři sta. Ministerstvo dopravy už ale v tomto týdnu oznámilo, že dá na jejich výstavbu šedesát milionů korun z evropských peněz. Do tří let by jich mohlo být v Česku minimálně 800. Do budování sítě dobíjecích stanic se chce v Evropě zapojit i Škodovka. 

„Předpokládáme, že bychom každý rok měli být schopni zprovoznit nových 80 až 100 dobíjecích stanic. To znamená dostáváme se teď do fáze intenzivnější výstavby,“ uvedl manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ Tomáš Chmelík. 

Podle některých odborníků bude poptávka po dobíjecích stanicích stoupat. Některé studie uvádí, že už za deset let by mohlo v Česku jezdit víc elektromobilů než automobilů se spalovacím motorem.  

Škodovka není jediná

Osobní auta s elektrickým pohonem se v Česku vyrábějí už na třech místech. První byla automobilka Hyundai v Nošovicích, která vyrábí auto Kona Electric. Jedná se o vůz, který má podle výrobce dojezd 484 kilometrů, jeho cena se pohybuje kolem jednoho milionu korun. 

Svůj elektromobil vyrábí také severočeská automobilka Kaipan. Elektromobil Kaipan 415 je malý, dvoumístný vůz, který mohou řídit i lidé vlastnící řidičské oprávnění skupiny AM, to je možné získat už po obdržení prvního občanského průkazu. Jeho rychlost nepřekračuje 45 kilometrů za hodinu. Kompletně sestavené auto stojí 400 tisíc korun. 

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích a má téměř 39 tisíc zaměstnanců, drtivou většinu v Česku.