Tsipras nevyloučil demisi, pokud lidé řeknou věřitelům své „ano“

Atény - Řecký premiér Alexis Tsipras připustil, že pokud Řekové v referendu posvětí podmínky mezinárodních věřitelů, podá jeho kabinet demisi. Rozhodnutí Atén vypsat referendum o podmínkách záchranného programu přiblížilo zemi k bankrotu. Řekové budou hlasovat už tuto neděli.

Cílem co nejsilnějšího odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů je podle Tsiprase posílení vyjednávací pozice řecké vlády. Premiér to sdělil řecké televizi ERT. Když Řekové v referendu podmínky věřitelů schválí, bude to vláda respektovat, konstatoval Tsipras.  

Pokud k tomu dojde, vláda začne připravovat všechna potřebná zákonná opatření. Premiér ale nepřímo připustil, že by časem mohla následovat demise jeho kabinetu. „Nebudeme sloužit této politice,“ upozornil. „Nejsem premiérem na věčné časy,“ dodal.  

Vyhnat nás z eurozóny je pro Brusel moc drahé, míní Tsipras

Tsipras zopakoval, že podle něj mezinárodní věřitelé nepřinutí Řecko opustit eurozónu, protože by náklady byly příliš vysoké. Také odmítl kritiku ze zemí eurozóny, že si zahrává se ztrátou eura. Názory Evropanů podle něj nejsou zdaleka jednotné - rovněž kancléřka Angela Merkelová stále připouští možnost vyjednávání i po referendu, upozornil.  

Řecko v úterý Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) nepošle splátku 1,6 miliardy eur. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný řecký ministr. Šéfka fondu Christine Lagardeová už dříve prohlásila, že takový scénář bude znamenat platební neschopnost země.  

Tsipras řeckým voličům slíbil, že země se ze střetu s mezinárodními věřiteli dokáže vzpamatovat. „Přežijeme, budeme držet hlavu vzhůru, budeme žít a svébytně rozhodneme o naší budoucnosti,“ řekl.