Irský ministr: Dluhy? Řekové by se od nás mohli učit

Praha – Irsko se stejně jako Řecko ocitlo během finanční krize na ekonomickém dně, stejně jako Řecko si muselo půjčit a zavést rozsáhlé reformy a škrty. Přesto jsou na tom Irové dnes mnohem lépe, jejich ekonomika roste a už před rokem a půl opustili záchranný program. V čem by se u nich mohli Řekové inspirovat? Na to odpovídal irský ministr pro podnikání Gerald Nash jako host Ekonomiky ČT24.

Irsko si půjčilo od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Kolik v tuto chvíli vaší zemi ještě chybí, aby splatila tuto půjčku?

Zbývá nám ještě mnoho miliard. Irské ekonomice se v posledních dvou třech letech velice dařilo kvůli reformám, které jsme zavedli od roku 2010, obzvláště mezi lety 2010 a 2013. Tam jsme byli opravdu v pozici, kdy nám mohla pomoci už jen trojka, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise. Nikdo jiný nám nechtěl půjčit, protože to bylo drahé. Mezinárodní trhy by nám už nepůjčily.

Ale my jsme opravdu na velice pozitivní trajektorii. Máme velmi dobrý růst HDP a myslím, že se také blížíme za ty dva roky k plné zaměstnanosti. Irové museli v posledních letech hodně obětovat, ale protože jsme dokázali dobře restrukturalizovat naši ekonomiku a naše banky, tak si myslím, že jsme ve velice dobré situaci, kterou můžeme dále zlepšovat.

Nash: Řekové se mohou inspirovat našimi rozhodnutími (zdroj: ČT24)

Jak z pohledu země, která právě své půjčky splácí, pohlížíte na Řecko? Mezinárodní měnový fond i parlament potvrzují, že země se blíží bankrotu, a Řekové přesto spoléhají na další dohodu s věřiteli.

Irská vláda a irský lid samozřejmě v mnohém s Řeky soucítí. Samozřejmě někteří tu situaci, ve které se Řecko aktuálně nachází, popisují jako humanitární krizi. A my je podporujeme a chápeme problémy, které mají. Ale na druhou stranu musíme také říct, že řecká vláda musí zareagovat tím, že bude restrukturalizovat a že bude měnit své postupy. A nemyslím si, že by se měli nadále spoléhat jen na pomoc, protože se na ni spoléhali už v minulosti. A myslím, že irská vláda může v mnohém poskytnout také modely toho, jak postupovat a jak ochránit sociální služby.

Myslím, že v mnohém se určitě řecká vláda může v tom aktuálním kontextu učit z toho, co jsme udělali my. Na druhou stranu, jak si to řecká vláda a Řecko udělá, tak to je samozřejmě na nich. Nicméně už to trvá dlouho a čas ubývá.

Buďme tedy konkrétní, alespoň ve stručnosti, jaká úsporná opatření by třeba vaše země mohla doporučit Řecku v tuto chvíli?

Není samozřejmě na irské vládě ani na mně jako členovi irské vlády, aby něco konkrétního doporučoval řecké vládě. Ale celkově bychom řekli, že my jsme opravdu dokázali Irsko vrátit zpátky na ideální trasu. Irsko je teď jednou z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik v Evropě a dokázali jsme ochránit nemocnice, sociální systém i státní zaměstnance.

Ale na druhou stranu celá řada lidí přišla o svou práci, o svoje zaměstnání. Bez toho to nejde. Je to samozřejmě na Řecku a na tamních individuálních opatřeních, která budou chtít zavést. Ale myslím, že zpráva od evropských lídrů je jednoznačná. Je třeba restrukturalizovat, je třeba změnit celý řecký systém zaměstnávání. Jaké už budou individuální kroky, tak to si jim opravdu netroufám doporučovat. Obecně si ale myslím, že se můžou podívat na některá rozhodnutí, která uskutečnila irská vláda v posledních letech.

Irsko a finanční krize

V roce 2008 přestaly domácnosti zvládat své úvěry a státu kvůli nízkým daním scházely peníze. O rok později se HDP propadl o 10 procent. Vláda tehdy vydala na záchranu šesti hlavních bank v zemi 45 miliard eur. V roce 2010 muselo Irsko požádat EU a Mezinárodní měnový fond o půjčku ve výši 85 miliard eur. V rámci dohodnuté pomoci se země zavázala k rozsáhlým reformám a škrtům. V roce 2013 Irsko opustilo záchranný program a vstoupilo na volný finanční trh.