Americká centrální banka snížila základní sazbu. Trump ji hned zkritizoval, že měla být odvážnější

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,75 až 2,00 procenta. Americký prezident Donald Trump, který požadoval větší snížení, rozhodnutí Fedu okamžitě zkritizoval jako nedostatečné.

Fed se svým rozhodnutím snaží podpořit ekonomiku Spojených států, která se potýká s negativními důsledky slabšího globálního hospodářského růstu a obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním druhém čtvrtletí zpomalilo na dvě procenta z 3,1 procenta v prvním kvartálu. Fed již koncem července přikročil k prvnímu snížení úroků od prosince 2008, kdy světová ekonomika čelila nejhorší krizi od 30. let minulého století. Základní sazbu v červenci zredukoval rovněž o čtvrt procentního bodu.

Základní úroková sazba se po středečním snížení nachází v rozpětí 1,75 až 2,00 procenta a její další vývoj je nejistý. Pro snížení sazeb o čtvrt procentního bodu nyní hlasovalo sedm členů měnového výboru Fedu. Dva členové chtěli sazby ponechat beze změny, zatímco jeden byl pro výraznější snížení o půl procentního bodu. Podle agentury AFP tak byly rozpory mezi členy výboru největší za poslední tři roky.

Fed rovněž zveřejnil prognózy, podle kterých další snížení úroků v letošním roce očekává méně než polovina jeho předních činitelů. Někteří dokonce předpokládají, že úroky bude zapotřebí zvýšit. Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci potvrdil, že názory činitelů Fedu na budoucí postup jsou roztříštěné.

Nespokojený prezident

Americký prezident Donald Trump okamžitě rozhodnutí Fedu kritizoval, protože po něm v srpnu požadoval snížení nejméně o jeden procentní bod. O šéfovi centrální banky Powellovi nyní napsal, že nemá žádnou odvahu, žádnou soudnost, žádnou vizi a je hrozný komunikátor.

Vydáno pod