1. září 2014, soumrak vysavačů s vysokým příkonem

Praha – Ode dneška bude platit v Česku i v celé Unii zákaz dovozu vysavačů s vyšším příkonem, než je 1 600 wattů, jsou totiž energeticky příliš náročné. Zároveň budou muset mít všechny nově vyrobené přístroje energetické štítky. Obchodníci se tak předzásobili vysavači s vyšším příkonem.

Energetické štítky zákazníci už několik let vídají na pračkách, ledničkách nebo myčkách. Od září si na ně budou muset kvůli novému nařízení Evropské unie zvykat i na vysavačích. Kromě informací o spotřebě se z něj dozví i to, jak účinný vysavač je. 

Jiří Balog, produktový školitel, Eta: „Kolik je toho vysavač schopen z podlahy respektive z koberce dostat, bude opět znázorněno písmeny A-G. Další hodnotou bude akustický hluk, tedy to, jak je vysavač hlučný.“ 

Do obchodů už se ale po posledním srpnovém dni nedostanou vysavače s příkonem vyšším než 1 600 wattů. Prodejci domácích spotřebičů se proto výkonnými vysavači zásobili dlouho dopředu. Zvýšená poptávka byla po celé Evropě. „Je jich objednáno tolik, že v současné chvíli si troufám říct, že naše zásoba pokryje poptávku zákazníků až na 12 měsíců,“ vysvětluje vedoucí prodejny Euronics Michal Hruboš. 

Nové vysavače zdraží

Nové vysavače ale budou vesměs dražší. Výrobci totiž musejí do šetrnější technologie investovat. „Technologie je spíš taková, že vysavače s tím nižším příkonem mají lepší sací funkci než ty s vyšším. Nicméně se to samozřejmě projeví na ceně,“ říká sales manažer řetězce Electroworld Martin Kameníček.  

Události: Soumrak "starých" vysavačů (zdroj: ČT24)

„Budeme dělat i velkou kampaň na osvětu nových pravidel, ale samozřejmě zákazník se hodně dívá na cenu, takže zájem o starší verze bude určitě hodně narůstat,“ myslí si obchodní ředitel Mall.cz Tomáš Jeřábek. Většina spotřebitelů totiž netuší, že příkon nerovná se výkon. Například ekologický vysavač s příkonem 1 200 wattů se podle produktového školitele firmy Eta Jiřího Baloga dá srovnat s vysavačem, který má 2 200 wattů.

Výkon, nebo příkon?

Mnoho zákazníků se při koupi vysavače řídí právě údajem, jak vysoký příkon nabízí. Jenže vysoký příkon neznamená ještě vysokou účinnost, je to vlastně údaj o spotřebě elektrické energie. Důležité je tedy zjistit si takzvaný sací výkon, ten totiž určuje, jak silně bude přístroj vysávat – ty kvalitnější vysavače ho mají nad 350 wattů. 

Vysavače s menším příkonem nahrazují příkon vyššími otáčkami motoru, výrobci tak museli zabránit především přehřívání motorů. „Všichni výrobci na trhu do vývoje dlouhodobě investovali,“ dodává Vít Paulíček ze Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů. Lidé by se proto neměli bát, že bude s novými vysavači úklid náročnější.  

Od září roku 2017 se budou normy pro vysavače ještě zpřísňovat. Prodávat se budou moci už jenom ty s maximálním příkonem 900 W. Regulovat se budou také prachové emise a maximální hladina hluku.