Dopady sankcí: Firmy přijdou o 2,5 miliardy, předpovídá Mládek

Praha – Sankce Evropské unie vůči Rusku podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) povedou k poklesu tržeb českých firem o asi 2,2 miliardy korun a ohrožení 700 pracovních míst. Odvetné sankce Ruska pak ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst. Premiér chce vytvořit pracovní skupinu, která bude sledovat dopad sankcí, kde by měly zasednout i odbory. A právě ty požadují po vládě, aby zvýšila deficit státního rozpočtu na příští rok – peníze by měly jít na podporu vývozu potravin.

„Ještě nemáme v tuto chvíli vyčíslen dopad opatření prezidenta Vladimira Putina, kterým je zakázán dovoz strojírenských výrobků pro státní, oblastní, veřejné a jiné entity včetně státních podniků, pokud se zařízení vyrábí v Rusku samotném,“ dodal na tiskové konferenci ministr Mládek.

Více o dopadech sankcí

Proti ruském dovoznímu embargu na potraviny se brání Polsko - více čtěte zde
Ukrajinská vláda navrhla uvalit postihy na 172 občanů nejen Ruské federace a 65 ruských firem, které údajně „financují terorismus“ - více čtěte zde
Většina Rusů embargo na potraviny ze Západu schvaluje - více čtěte zde
Podnikatelé k sankcím: Českým potravinářům by mohla pomoct „kurzarbeit“ - více čtěte zde

MOSKVA OHLAŠUJE STOPKU EVROPSKÝM POTRAVINÁM

PUTIN ZDŮVODŇUJE
OBAVY ZEMĚDĚLCŮ Z PŘEBYTU

Deklaroval snahu hledat řešení pro české firmy. Pokud jim nastanou potíže s exportem do Ruska, zasadí se Mládkův resort o rozšíření vývozu třeba do jiných zemí bývalého Sovětského svazu.

Rusko od čtvrtka na jeden rok zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Ruský prezident k tomuto kroku přistoupil v odvetě za západní sankce proti Rusku kvůli jeho postoji vůči Ukrajině - více čtěte zde.

Co se do Ruska vozí z EU nejčastěji?
Zdroj: ČT24

Situace na Ukrajině s exportem do Ruska zatím nezahýbala

Podle ministrových čísel export do Ruska klesl v prvním pololetí o pouhé 0,3 procenta a pohybuje se na úrovni pololetí předchozího roku. „V případě Ukrajiny je situace horší, došlo k poklesu exportu o 29,5 procenta, tam se vyváží významně méně než vloni,“ konstatoval Mládek.

Premiér Bohuslav Sobotka avizoval, že vláda zřídí pracovní skupinu v čele se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou, které připadne úkol sbírat data o dopadech sankcí na českou ekonomiku. Má připravit podklady pro vládu, která pak bude od zpracovaných podkladů odvíjet další postup. Ve skupině by měli zasednout zástupci vybraných ministerstev a zástupci zaměstnavatelů a odborů.

A právě asociace samostatných odborů vyslovila požadavek na vládu, aby zvýšila deficit státního rozpočtu na příští rok z plánovaných 100 miliard korun na zhruba 115 až 120 miliard. Peníze by odbory daly na podporu vývozu potravin, které postihne ruské embargo. České televizi to řekl po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Sankce se týkají okrajových oblastí české ekonomiky, odhadovali experti i premiér

Na konci července odhadovali ekonomové spolu s premiérem Sobotkou, že protiruské sankce ze strany EU a USA se tuzemské ekonomiky výrazněji nedotknou. Obory, na něž cílí, totiž nepovažovali experti za klíčové pro vývoj české ekonomiky. „Při jednání o podobě nových sankcí postupovali zástupci České republiky tak, aby pomohli udržet jednotný postup celé EU vůči Rusku a současně ochránili co nejvíce tuzemskou ekonomiku a pracovní místa. Je dobře, že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí,“ prohlásil po vyhlášení sankcí ministerský předseda.

Český vývoz do Ruska v posledních letech roste:

  • 2009: 49,6 mld.
  • 2010: 67,3 mld.
  • 2011: 92,6 mld.
  • 2012: 118 mld.
  • 2013: 116 mld.

Zdroj: ČSÚ