Zařazení firmy Huawei na americký černý seznam zasáhne i její pobočky v EU

Zařazení čínského konglomerátu Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu se v Evropské unii dotklo i poboček v Belgii, Británii, Německu a Nizozemsku, z neunijních evropských zemí pak pobočky ve Švýcarsku. Ztíží se tak jejich přístup k americkým součástkám.

Postih vyplývá z příslušného oznámení ministerstva obchodu USA, které 21. května oficiálně vyjde ve federálním věstníku, již nyní je ale dostupné. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá.

Americké nařízení, které již vstoupilo v platnost, zasáhlo Huawei a jeho 68 poboček v 26 zemích. Vedle zmíněných evropských států se to týká také Kanady, Brazílie, Číny, Egypta, Japonska, Tchaj-wanu či Vietnamu. V evropských zemích se omezení týká vždy jedné pobočky, výjimkou je Spojené království se třemi, dvě z nich jsou ale registrovány na Britských Panenských ostrovech, což je britské zámořské území.

Situace v Česku

Česká pobočka Huawei nevidí žádné možné dopady tohoto kroku na své obchodní aktivity a zákazníky v Česku. Technologie Huawei využívají všichni tři tuzemští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. O firmě se mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G).

„Společnost Huawei bude usilovat o bezodkladnou nápravu a řešení vzniklé situace. Zároveň aktivně přistoupíme ke zmírnění dopadů této události. V rámci České republiky zatím nevidíme žádné možné dopady na naše obchodní aktivity anebo naše zákazníky,“ uvedl pro agenturu ČTK mluvčí společnosti Huawei Technologies Czech Pavel Košek. 

Před výrobky čínské firmy varoval vedle amerických úřadů i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Zástupce největšího českého provozovatele telekomunikačních sítí CETIN v březnu prohlásil, že určitá rizika u technologií Huawei existují, ale lze je zvládnout. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počátkem měsíce uvedl, že z tendrů na nejrůznější zakázky v ČR, včetně výběrových řízení souvisejících se sítěmi 5G, by dopředu neměl být vyřazen žádný zájemce, tudíž ani Huawei. 

  • Zařazení na černou listinu znamená, že firma a její pobočky nemohou kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA.
  • To podle analytiků ohrozí aktivity čínského podniku i jeho dodavatelů a zpomalí výstavbu mobilních sítí páté generace (5G).
  • Zdroj: ČTK

Nejvíce provozů je postiženo v Číně, konkrétně 35. Se započítáním poboček v Hongkongu jich je pak o šest více.

Podle agentury Reuters to povede k tomu, že Huawei nebude moct prodávat některé své výrobky, protože jí to výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými firmami.

Huawei považuje rozhodnutí amerického ministerstva obchodu za bezdůvodné a za porušení práv firmy. S rozhodnutím USA nesouhlasí ani Peking, který chce své obchodní zájmy a práva bránit.

Rozhodnutí amerického ministerstva obchodu se opírá o exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa, který kvůli možnému ohrožení amerických telekomunikačních sítí vyhlásil stav nouze.