Korejskému Nexenu vláda přilepší pobídkou až 3,8 miliardy

Praha –Jde o třetí největší jednorázovou investici v Česku: korejský výrobce pneumatik Nexen postaví v blízkosti Žatce továrnu, do níž během sedmi let investuje v přepočtu 23,7 miliardy korun. Česká vláda přitom poskytne investiční pobídky až 3,8 miliardy korun. Výrobce pneumatik získá mimo jiné slevu na dani z příjmů právnických osob dvě miliardy korun a na vytvoření pracovních míst 300 milionů Kč. Uvedli to zástupci agentury CzechInvest po dnešním podpisu dohody z rukou premiéras Bohuslava Sobotky a ředitele firmy Kang Pjung-čunga. Díky investici se Jižní Korea posune na třetí místo žebříčku zahraničních investorů v ČR za Německo a Japonsko.

Stát zároveň poskytne kompenzace Ústeckému kraji za slevu na pozemky 302 milionů Kč a podpory na školení a rekvalifikace 92 milionů Kč. Pro srovnání, Hyundai v Nošovicích vyčerpal na pobídkách 3,8 miliardy korun z 5,5 miliardy státem přislíbené podpory.

Česká vláda o uzavření investiční smlouvy s Nexenem rozhodla před týdnem. Továrna Nexenu by mohla dát práci zhruba tisícovce lidí, což by mohlo snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zhruba o 0,3 procentního bodu. „Každý zaměstnavatel, který přijde do našeho regionu, je pro nás dobrou zprávou. Velký zaměstnavatel tohoto typu je nejlepší informace pro Most, Chomutov a Louny. 27 tisíc lidí, kteří hledají práci, je obrovský potenciál,“ uvedl ředitel lounské pobočky Úřadu práce Vratislav Pražák. Zahájení výroby v novém závodě plánuje za čtyři roky.

Bohuslav Sobotka, premiér ČR: „Podařilo se nám dotáhnout do konce 13 měsíců trvající jednání, které povede k třetí největší jednorázové přímé investici v ČR. Společnost Nexen bude investovat více než 23 miliard korun. V důsledku vznikne více než 1 000 nových pracovních příležitostí pro Ústecký kraj.“

Do budoucna by Nexen mohl v průmyslové zóně Triangle na Žatecku investovat až 40 miliard korun, což by byla největší zahraniční investice v Česku. Nexen svými pneumatikami zásobuje závody korejských automobilek Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku, ale i boleslavskou Škodu. Společnost plánuje roční výrobní kapacitu v novém závodě postupně zvýšit na více než 12 milionů kusů. 

Podle ředitele Nexen firma zvažovala zhruba 50 lokalit v šesti různých státech Evropy. „Ukázalo se, že žatecká zóna nabízí dostatek pracovních sil a je zde dobrá dostupnost do Německa, Francie či Anglie. Zároveň je to relativně blízko na dynamicky se rozvíjející trh východní Evropy,“ uvedl po podpisu Kang Pjung-čung. Firma zaměstnává několik tisíc lidí a kromě továren v Koreji a Číně působí její výzkumná centra také v USA či Německu.

Zájem investorů je rekordní

I tyto plány svědčí o tom, že počet chystaných velkých investic v posledních měsících v tuzemsku rychle roste. CzechInvest od začátku letošního roku registruje v Česku rekordních 96 nových investičních projektů, celkem za 54 miliard korun. Záměr investovat v Česku mají kromě jihokorejců firmy z Německa, USA a Japonska. 

Jihokorejské investice v Česku:

Česká republika je pro jihokorejské investory celkem atraktivní. Státní agentura CzechInvest do ČR od roku 1993 přilákala 20 korejských investic téměř za 47 miliard korun. Investice pomohly vytvořit 8 600 pracovních míst.  

Mezi první korejské firmy, které v České republice začaly podnikat, patřily společnosti Samsung, LG Group či Daewoo. Doposud největší jihokorejskou investicí v Česku je nošovická automobilka Hyundai, kterou následovali i dodavatelé dílů. Korejci koupili také podíl v Českých aeroliniích. 

Vláda na konci května schválila také investiční pobídku 46 milionů korun pro výrobce hraček Lego. Dánská firma investuje do rozšíření svého závodu v Kladně celkem 1,73 miliardy a vytvoří 600 pracovních míst. 

Příchod nového investora se očekává i v průmyslové zóně v Mošnově na Ostravsku. Vláda teď jedná s jistou asijskou firmou o projektu, který by tady mohl zaměstnat stovky lidí. Rozhodnutí o příchodu tohoto investora by mělo padnout v řádu týdnů. 

Za větší aktivitou investorů ale nestojí jen oživující tuzemská ekonomika. Podnikatelé urychlili své plány mimo jiné proto, aby ještě na poslední chvíli stihli štědřejší podmínky, které platí jen do začátku července. 

Evropská unie navíc změnila podmínky a omezila podporu pro velké firmy. Nastavila rovněž celkový limit pro částku, kterou může Česko na investičních pobídkách vyplatit. „Bude to standardní maximální podpora 150 milionů eur ročně,“ upřesnil ředitel CzechInvestu Ondřej Votruba.