Zájemců o investice v Česku přibývá, uspělo i dánské Lego

Praha – Vláda schválila investiční pobídku 46 milionů korun pro výrobce hraček Lego. Dánská firma investuje do rozšíření svého závodu v Kladně celkem 1,73 miliardy a vytvoří 600 pracovních míst. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podobných žádostí přijala letos agentura CzechInvest přibližně stovku – nejvíc od roku 2008. Má díky nim vzniknout téměř 10 000 pracovních míst.

Společnost Lego zahájila investici už v minulém roce. V kladenském závodu vzniknou do roku 2017 výrobní, skladové a administrativní prostory o rozloze 35 000 metrů čtverečních. Kabinet udělil tomuto projektu podporu jakožto strategické investiční akci. S realizací pomáhá Legu agentura CzechInvest.

„Máme teď v úmyslu zvýšit kapacitu továrny o dalších 30 procent. A abyste měli představu – máme tu teď asi 1 800 lidí a plánujeme vytvořit dalších 600 až 800 pracovních míst,“ sdělil generální ředitel Lego Production Cornelis Versluis.

Dánská skupina Lego Group je třetím největším světovým výrobcem hraček, své zboží prodává ve 130 zemích a zaměstnává přes 12 200 lidí. Kladenská pobočka se nachází na okraji města v průmyslové zóně Kladno–Jih. Kromě toho tu sídlí část globálního oddělení výzkumu a vývoje Lega. „Pro nás je důležité, že zaměstnává ženy na mateřské dovolené, protože má směny i o víkendech, kdy seženou lépe hlídání pro své malé děti,“ pochvaluje si kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Počet chystaných velkých investic v posledních měsících v tuzemsku rychle roste. Už teď přijal CzechInvest větší počet žádostí o investiční pobídky než za celý loňský rok. Víc jich bylo pouze v předkrizových letech 2006 a 2008. Za větší aktivitou investorů ale nestojí jen oživující tuzemská ekonomika. Podnikatelé urychlili své plány mimo jiné proto, aby ještě na poslední chvíli stihli štědřejší podmínky, které platí jen do začátku července.

Evropská unie navíc změnila podmínky a omezila podporu pro velké firmy. Nastavila rovněž celkový limit pro částku, kterou může Česko na investičních pobídkách vyplatit. „Bude to standardní maximální podpora 150 milionů eur ročně,“ upřesnil pověřený ředitel CzechInvestu Ondřej Votruba.

Sobotkův tým nicméně chce o limitu s Evropskou komisí ještě jednat. Obává se, že by mohl odradit potenciální zájemce o pobídky. Třeba loni požádali o zhruba čtyřnásobek peněz, které mohl stát rozdělit.