Česká měna oslabila nad 26 korun za euro. Sráží ji zpomalený růst ekonomiky

Česká měna ve středu oslabila k euru nad hranici 26 korun, a je tak nejslabší od letošního července. Vůči euru byla proti předchozímu závěru slabší o sedm haléřů na 26,03 Kč/EUR. K dolaru oslabila o haléř na 23,01 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků se na vývoji kurzu koruny k euru podepsaly informace o zpomalení růstu české ekonomiky.

K euru byla česká měna slabší než ve středu naposledy začátkem letošního července, kdy se kurz držel několik dní nad 26 Kč/EUR. Nejslabší byla koruna letos 3. července s kurzem 26,13 Kč/EUR. „S výjimkou krátkodobého výkyvu na začátku letošního července je koruna nejslabší od září 2017,“ doplnil souvislosti hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. 

K oslabení přispěla podle analytičky Komerční banky Moniky Junicke zveřejněná statistika českého HDP. „Podle ní ekonomika roste nejpomaleji ze všech zemí v regionu,“ uvedla Junicke.

Region roste rychleji

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta a mezičtvrtletní na 0,4 procenta. Oproti tomu meziroční tempo hospodářského růstu v Maďarsku ve třetím čtvrtletí činilo 4,8 procenta, v Polsku dosáhlo dokonce 5,1 procenta. Slovenský HDP pak stoupl meziročně o 4,6 %. 

„Česká ekonomika zřejmě doplatila na silnou provázanost s ekonomikou německou. Ta ve třetím čtvrtletí stagnovala vinou těžkostí v automobilovém průmyslu, který se potýká s přechodem na nové emisní testy a trpí také hrozbou světové obchodní války. Americký prezident Donald Trump si nadále pohrává s myšlenkou zavedení cel na dovoz evropských automobilů,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Za oslabením koruny jsou podle Seidlera výhradně domácí faktory. Domnívá se, že koruna zůstane do konce roku pod tlakem a spíše setrvá na slabších úrovních. „Očekáváme, že může testovat dosavadní minimum 26,18 Kč za euro,“ dodal. Pro příští rok předpokládá, že koruna setrvá nad hranicí 25 korun za euro a průměrný kurz bude 25,60 Kč za euro.