Zeman nechápe brněnské odmítnutí Amazonu

Praha - Prezident Miloš Zeman označil za „pitomé“ neschválení smluv, které by umožnily americkému internetovému obchodu Amazon postavit v Brně distribuční halu. Řekl to dnes v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu Hovory z Lán. Vadí mu, že z Brna tak zmizí možnost vytvořit dva tisíce nových pracovních míst. Podle Zemana se totiž aktivní politika zaměstnanosti neřeší na resortu práce, nýbrž investicemi v rámci ministerstva průmyslu a obchodu.

Nejhorší na nezaměstnanosti je podle prezidenta ztráta lidské důstojnosti. I to je jeden z důvodů, proč mu rozhodnutí brněnských zastupitelů vadí. „Já zamítnu investici, která mi přinese dva tisíce pracovních míst, a obloukem se vrátím k tomu ponižování lidské důstojnosti, k tomu sociálnímu aspektu nezaměstnanosti. Mohu tvrdit, ať se na mě příslušní zastupitelé nezlobí, že to rozhodnutí je pitomé. Právě z těchto důvodů,“ řekl Zeman.

Prezident si prý dovede představit odmítnutí tohoto plánu například z ekologických důvodů. Třeba kvůli riziku zvýšeníé prašnosti nebo hlučnosti. Možností by prý bylo i vyžadovat od Amazonu podporu do městských fondů. „Ale když se to bez jakýchkoliv předběžných podmínek prostě zatrhne, dva tisíce lidí budou bez práce. Tečka,“ podotkl Zeman.

Miloš Zeman v Hovorech z Lán:

„Každý mluví o aktivní politice zaměstnanosti, ale je to plácnutí do vody, protože nezaměstnanost se neřeší aktivní politikou zaměstnanosti v rámci ministerstva práce. Ta se řeší investicemi v rámci ministerstva průmyslu.“

Brněnští zastupitelé v pátek v jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s Ředitelstvím silnici a dálnic o stavbě dálničního sjezdu. Amazon tak nejspíš odejde jinam. Ministr průmyslu Jan Mládek novinářům řekl, že se nyní bude snažit nabídnout Amazonu v Česku jinou lokalitu, aby neodešel do zahraničí.

Klíčovým problémem se stal neexistující sjezd z dálnice do průmyslové zóny Černovická terasa a neochota developera CTP brát na sebe další závazky v souvislosti s budováním sjezdu. Proti sobě stála rozhodnutí odmítnout minimálně 1500 pracovních míst, nebo zatížit ještě více dopravně městské části na jihu Brna, v nichž žije přes 20 tisíc obyvatel. Doprava už je tam nyní nadměrně velká.

Zeman: Aktuální výpočet nezaměstnanosti je statistický podvod

Počet lidí bez práce v lednu vystoupal nejvýše v historii České republiky. Úřad práce ČR jich evidoval téměř 630 tisíc. Nezaměstnanost se zvýšila na 8,6 procenta. Podle Zemana je však toto číslo „statistickým podvodem“, protože pokud by se počítalo podle dřívější metodiky jen z ekonomicky aktivní populace, byla by míra nezaměstnanosti 11,5 procenta. Nyní se počítá z veškeré populace ve věku 15 až 64 let.

Vstup Štěpánky Martanové od lánského zámku (zdroj: ČT24)