Dovoz roste rychleji než vývoz. Pomáhají tomu i bohatnoucí české domácnosti

Přebytek českého zahraničního obchodu v srpnu meziročně klesl o 2,6 miliardy na 2,3 miliardy korun. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ostatními dopravními prostředky a prohloubení schodku v obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných výsledků, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

„Rostoucí koupěschopnost českých domácností vede k růstu poptávky po zboží z dovozu. Pod tímto trendem se zhoršuje celková bilance zahraničního obchodu. České ekonomice by výrazně pomohlo, kdyby české firmy byly konkurenceschopnější na zahraničních trzích a Češi nakupovali více tuzemského zboží,“ komentoval výsledky hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Negativní vliv na srpnovou bilanci měl zejména obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou například lodě, letadla, motocykly či jízdní kola. Meziroční pokles o 3,7 miliardy korun znamenal, že se obchodní bilance z přebytku propadla do schodku.

  • Export v srpnu 2018 stoupl v meziročním srovnání o 4,4 procenta na 288,5 miliardy korun.
  • Dovoz posílil o 5,5 procenta na 286,2 miliardy korun.

Zahraniční obchod Česka se státy Evropské unie skončil v srpnu v přebytku 49,1 miliardy korun, meziročně tak byl o 3,9 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo Unii se zvětšil o 6,5 miliardy na 45,7 miliardy korun, uvedl statistický úřad. 

Zahraniční obchod České republiky letos nebude tahounem ekonomiky jako v uplynulých letech, uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Řekl také, že přebytek zahraničního obchodu je podle sezónně očištěných dat letos slabší než za stejné období let 2016 a 2017. Naposledy byl za dané období nižší v roce 2015. 

Českému zahraničnímu obchodu podle Kovandy nesvědčí mj. nasycování západoevropského trhu s automobily a hrozba divokého brexitu bez dohody. „Británie je jediným z klíčových obchodních partnerů České republiky, na jehož území jsme letos od ledna do srpna vyvezli meziročně citelně nižší objem zboží. K poklesu došlo ještě ve vývozu na Slovensko, avšak tam se nejedná o tak znatelný propad,“ dodal ekonom.