Ceny benzinu i nafty mírně vzrostly, nejméně zaplatí řidiči v Jihočeském a Ústeckém kraji

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla o devět haléřů na 33,35 koruny za litr a nafta stála ve středu v průměru 32,47 Kč/l, což je o dva haléře více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

V předchozím týdnu ceny pohonných hmot stagnovaly a předtím dva týdny klesaly. Maxim za posledních 3,5 roku dosáhly počátkem června a pak znovu před polovinou července. Průměrná cena Naturalu 95 se na začátku června přiblížila úrovni 33,50 Kč/l a u nafty přesáhla 32,60 Kč/l. Motoristé tak platili nejvíce od prosince 2014.

Jednoznačně nejdražší pohonné hmoty má nadále Praha, kde litr benzinu koupí řidiči v průměru za 34,29 koruny a litr nafty za 33,45 koruny. Hlavní město je tak jediným regionem,  kde průměrná cena benzinu přesahuje 34 korun a cena nafty 33 korun. Na rovných 33 korun za litr pak stoupla průměrná cena nafty na Vysočině.

Naopak nejlevnější jsou pohonné hmoty v Jihočeském a Ústeckém kraji. Na jihu Čech vyjde litr benzinu na 32,86 Kč a litr nafty na 31,97 Kč, v Ústeckém kraji na 32,87 Kč a 31,97 Kč. Pod 33 korunami za benzin a pod 32 korunami za naftu se drží ceny ještě v Královéhradeckém kraji.

A oproti celorepublikovému trendu za týden mírně zlevnily pohonné hmoty ve Zlínském kraji.  Natural 95 se nyní v kraji prodává průměrně za 33,15 koruny za litr, což je o haléř méně než před týdnem. Nafta zlevnila o šest haléřů na průměrných 32,32 koruny za litr.

„Zvyšování je malé, cena v současnosti roste jako určitý dovětek na konci řetězce zvyšování cen ropy na konci minulého měsíce,“ uvedl ve čtvrtek ve vysílání České televize analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ceny pohonných hmot se mírně zvýšily (zdroj: ČT24)

Ceny by se v příštích týdnech příliš měnit neměly

V nadcházejících dnech se budou podle analytiků ceny pohonných hmot v Česku měnit jenom mírně. „V příštím týdnu nelze očekávat prudké výkyvy v cenách pohonných hmot a bude docházet pouze ke zdražování v řádu haléřů. Růst cen benzinu a nafty bude reagovat na mírný růst ceny ropy a relativně slabý kurz koruny vůči dolaru,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„V nejbližším týdnu předpokládáme pokračování nevýrazného vývoje cen pohonných hmot,“ dodal Tomčiak.

„Úterní implementace první vlny amerických sankcí vůči Íránu zatím dovoz ropy z této země ani cenu ropy výrazně neovlivnila, ale obchodníkům s ropou i tuzemským pumpařům připomněla, že již za tři měsíce přijde druhá vlna sankcí. Ty omezí vývoz černého zlata z Íránu a můžou v důsledku vést k silnému nárůstu ceny ropy na světových trzích,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. I během září bude podle něj průměrná cena Naturalu v ČR nad 33 korunami za litr.