Místo goril ropa. Dva nejvzácnější parky Afriky umožnily těžbu černého zlata

Kongo se může pochlubit jedněmi z nejdůležitějších národních parků světa. V parcích Virunga a Salonga žijí vzácné horské gorily, šimpanzi, ale třeba také unikátní pralesní sloni a spousta dalších ohrožených druhů zvířat i rostlin. A brzy budou mít nové obyvatele: těžaře ropy.

Vláda Demokratické republiky Kongo potvrdila, že části obou těchto parků, které jsou součástí světového dědictví UNESCO, otevře hledačům a těžařům ropy. Informuje o tom agentura Reuters.

Národní park Virunga je větší než Palestina, rozkládá se mezi pohořími Rumenzori a Virunga. Jde o vůbec nejstarší národní park v Africe, už za sedm let oslaví sté výročí vzniku – tedy pokud bude ještě existovat.

Je unikátní tím, že kombinuje několik různých typů biotopů – od pralesů přes savany až po bažiny a aktivní sopky. Na relativně malém prostředí se nachází obrovská variabilita, díky čemuž je od roku 1979 na seznamu UNESCO a od roku 1994 také na seznamu světového dědictví v ohrožení.

Žije zde čtvrtina všech kriticky ohrožených goril horských, ale také gorily nížinné a šimpanzi. Najdete tu i vzácné pralesní okapi, lvy, buvoly nebo vzácného páva konžského. Virunga je v ohrožení kvůli rychlému přibývání obyvatel kolem jejích hranic – ti kácí stromy a mění nedotčenou přírodu v zemědělskou půdu. Další hrozba pochází z válečných konfliktů a pytlačení.

Národní park Salonga je ještě větší než Virunga – jde vůbec o největší pralesní národní park Afriky. Velikostí zhruba odpovídá Moravě a jeho většinu tvoří panenský prales. Na většině jeho území dodnes nejsou žádné cesty. Je pokládán ze jedno z environmentálně nejbohatších míst na celé planetě – žijí zde šimpanzi bonobo, kočkodani dryas, guerézy Thollonovy a mnoho dalších unikátních tvorů.

Demokratická republika Kongo se v posledních letech potýká s nestabilitou. Zemi sice vládne od začátku století Joseph Kabila, ale zejména východ země je stále nestabilní – probíhají tu nejen neustálé konflikty mezi různými etnickými skupinami, ale také se tu mísí vliv jiných afrických států, které mají o tuto oblast zájem.

Na území národních parků se střetávají zájmy a postoje ochránců zvířat, místních kmenů, farmářů, ale také pytláků a nadnárodních korporací. Jen letos bylo zabito nejméně 12 strážců místních parků a vedení národního parku Virunga dokonce rozhodlo, že až do roku 2019 sem nesmí žádní turisté.

Ropa a lesy

Ropné společnosti mají o tuto oblast zájem douhodobě. Už na začátku roku 2014 tu prováděly testy společnosti British Oil a SOCO, ale jejich licence na těžbu propadla roku 2015, když se proti tomu zvedl velký odpor veřejnosti.

New York Times a BBC News tehdy popsaly, že společnost SOCO zaplatila 42 tisíc dolarů konžskému majorovi, který používal násilí vůči oponentům těchto plánů. SOCO pak oznámilo, že se z oblasti Virungy stahuje.

Vláda Demokratické republiky Kongo ale stále brání své právo poskytovat těžebním společnostem povolení s tím, že je přitom schopná ochránit biodiverzitu těchto vzácných oblastí. V současném plánu je, že by se měla Virunga zmenšit o 21 procent.