Kladenskou huť Poldi získala v dražbě za 261 milionů firma, která vznikla teprve nedávno

Události ČT: Huť Poldi byla vydražena za 261 milionů (zdroj: ČT24)

Zkrachovalou kladenskou huť Poldi získala v dražbě za 261 milionů korun firma Compagnia del mediterraneo Steel sídlící v Brně, která vznikla letos v březnu. Má jít ale o filiálku mezinárodní společnosti.

Do veřejné dražby šly firmy Poldi a Poldi Trade, které znalecký posudek ohodnotil na 180 milionů. Podnik, který je jen částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od prosince v konkurzu. „Je to malá část, byť nezanedbatelná. Obsahuje především ocelárnu a kovárnu někdejšího koncernu,“ podotkla ekonomická reportérka Seznam Zprávy Zuzana Kubátová.

Nejnižší podání stanovil věřitelský výbor na 160 milionů. V dražbě svedli napínavý souboj dva uchazeči, minimální příhoz byl půl milionu. Huť nakonec získala společnost Compagnia del mediterraneo Steel se sídlem v Brně. Vydražitel by měl za podnik zaplatit do 14. května.

Podle údajů z obchodního rejstříku vznikla společnost letos 2. března, předmětem její činnosti je správa vlastního majetku. Její jednatel Stanislav Kraslavski novinářům řekl, že jde o filiálku mezinárodní společnosti, která má v oboru zkušenosti.

„Nepodařilo se na internetu najít žádnou nadnárodní firmu, která by názvem nebo osobou Kraslavského byla s Compagnia del mediterraneo Steel propojena,“ říká Kubátová. „O novém majiteli vůbec nic nevíme, nevíme, ke komu patří, jaké má zájmy, v čem podniká, nakolik je solventní,“ dodala.

Podle Kraslavského závisí budoucnost Poldi na trhu. „Všichni jsme otroci trhu, ale jsme připraveni investovat do Poldi a rozjet výrobu,“ přislíbil Kraslavski. Výši investic neupřesnil, stejně jako počet zaměstnanců, které by bylo potřeba přijmout. Bude podle něj záležet na potřebách výroby.

„Není ani tak podstatné, kolik nový majitel zaplatil. Podstatné je, kolik je schopen do ní dál investovat a na kolik má i know how a možnosti, aby tam nastartoval výrobu a sehnal zaměstnance,“ hodnotí Kubátová.

Kubátová: O novém majiteli vůbec nic nevíme (zdroj: ČT24)

Insolvenční správce Adam Sigmund je s výsledkem dražby spokojen, protože se podařilo o více než 100 milionů překročit vyvolávací cenu. Podle něj by se při této ceně mohlo dostat i na zaměstnance, co nedostali mzdy. Ještě to však nelze slíbit, stále se vyhodnocují pohledávky. „Je potřeba to ještě přepočítat, já doufám, že se na ně dostane,“ řekl. 

Na dražbu, která se konala za velké pozornosti médií, se přišli podívat i někteří zaměstnanci. Stanislav Jung výsledek přivítal, vítězná firma už podle něj v areálu vlastní části provozu a platila i za ostrahu, aby se nic neztratilo. „Tak předpokládám, že mají zájem vyrábět ocel,“ dodal.

Potíže Poldi začaly před lety

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Loni byl provoz podniku většinou zastavený. Fungování už před několika lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd, a to i o několik měsíců.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

  • Areál zkrachovalé Zbrojovky Brno koupily v dražbě investiční skupina J&T a developerská firma CPI za 707 milionů v lednu 2007. Vyvolávací cena byla stanovena na 352 milionů korun.
  • V Brně byla za vyvolávací cenu 500 milionů vydražena v lednu 2010 obří pila Javořice skupiny CE WOOD. Neznámý kupec částku ale nakonec nezaplatil.
  • Majetek zkrachovalé MS-Unikov Ostrava (bývalý Kovošrot) získala v prosinci 2005 za 465 milionů společnost TSR Czech Republic, dceřiná firma německého koncernu TSR-Recycling. Vyvolávací cena byla 180 milionů korun.
  • Síť 36 čerpacích stanic Petra získala v pořadí ve druhé dražbě v červnu 2002 společnost OMV za 354,9 milionu. Vyvolávací cena činila 352,9 milionu korun. První dražba Petry se konala v říjnu 2001 a zvítězila v ní společnost Eurotank, částku 552 milionů korun ale nezaplatila.
  • Obří tovární komplex v průmyslové zóně na okraji Brandýsa nad Labem byl v říjnu 2010 dražen za vyvolávací cenu 284,35 milionu korun. Novým majitelem se za 340 milionů stala firma Komura ze skupiny CPI.
  • Areál společnosti Teslamp Holešovice byl prodán v prosinci 2004 ve dvou dražbách: menší část se vydražila za 125 milionů korun, větší část areálu se prodala za 205 milionů korun, dohromady 330 milionů.