Levnější jízdné seniory zvýhodní, ale státu se to vrátí, míní předseda Rady seniorů

Předseda Rady seniorů Pernes hostem 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

Od 10. června, kdy začne platit nový jízdní řád, ušetří kromě studentů také lidé starší 65 let za vlaky a autobusy. Jízdenky budou nakupovat s 75procentní slevou. Rozhodla o tom vláda v demisi. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes připomíná, že sleva, i když nižší, tu už dříve byla. Podle něj se to odrazí v rekreačním sektoru nebo u kulturních památek. Státu se tak sleva podle něj do určité míry vrátí třeba přes vstupenky.

„Za vlády premiéra Nečase se zrušila padesátiprocentní sleva, a my jsme proti tomu bojovali. Teď se to navrací, podíl je větší, což je velkorysé,“ podotkl Pernes. Babišově vládě za tento krok poděkovali, i když v dlouhodobém programu chtěli dosáhnout toho, aby lidé nad 70 let měli zdarma železnici a integrované dopravní systémy.

„Vláda schválila 75 procent, ale ne od 70, ale už od 65 let. Navíc nejen na železnici, ale i v autobusové dopravě. My to bereme jako splněný požadavek,“ řekl.

Tratit by na tom podle něj neměl ani stát. Upozorňuje, že rekreační sektor nebo návštěvnost kulturních památek do velké míry stojí na důchodcích. „Na jedné straně budou mít senioři zvýhodnění, ale na druhé straně si to stát vybere na vstupném na kulturních památkách a dalších věcech,“ míní.

Pernes: Vláda je k seniorům vstřícná, uvidíme, co poslanci

Podle Pernese je současná vláda v demisi nebývale vstřícná k seniorské populaci. Zmiňuje už to, že se do programového prohlášení podařilo zapracovat několik zásadních požadavků. „To se v minulosti nestalo. I když jsme každé vládě předkládali naše požadavky, nebyly akceptovány,“ přiblížil.

Vláda podle něj prosazuje vedle dopravních benefitů také novelu zákona o důchodovém pojištění. Připravená legislativa zvýší penze v průměru o 918 korun a lidem ve věku nad 85 let dá navíc měsíčně dalších tisíc korun. „Zákon je ve sněmovně, teď bude záležet na poslancích a doufám, už vzhledem k tomu, že budou volby, že ho schválí,“ řekl.

Připouští, že se ještě ukáže, jak se bude vláda chovat bez efektu voleb. „Hnutí ANO dostalo podle propočtů asi 1,5 milionu hlasů a z toho asi 615 tisíc bylo seniorských. Cítí nějaký závazek ve vztahu k seniorské populaci,“ míní Pernes.