Část příspěvku na živobytí půjde přes poukázky. Nejde za ně pořídit alkohol a cigarety

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku, budou od prosince dostávat část dávky v poukázkách. V nich jim mohou úřady práce vydat zhruba třetinu až dvě třetiny částky, potvrdil mluvčí ministerstva práce Petr Habáň. Změnu do novely o hmotné nouzi prosadili poslanci.

Poukázky se dají využít na nákup potravin, drogistického zboží a dalších výrobků. Není možné za ně pořídit alkohol a cigarety. V poukázkách lidé od prosince dostanou 35 až 65 procent dávky. Úřad práce dá příjemcům i seznam obchodů, které budou poukázky přijímat. Úředníci stanoví také termíny, kdy si lidé budou moci novou formu podpory vyzvednout.

Jak velkou část dávky dostanou lidé v penězích, je podle mluvčího na uvážení pracovníků úřadu práce. Rozhodovat budou podle situace lidí i možnosti využít poukázky v bydlišti. „Větší část dávky vyplacená v poukázkách bude využita tam, kde má pracovník úřadu práce podezření, že příjemce nevyužije příspěvek k jeho účelu, to je k zajištění základních životních potřeb,“ uvedl Habáň.

Ministerstvo má k formě výhrady

Příspěvek na živobytí je dávka pro lidi v hmotné nouzi, odvíjí se od stanoveného životního minima. Nárok na příspěvek má člověk či rodina, pokud jí po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nestačí příjem na živobytí.

Novela je účinná od června. Povinnost vydávat část dávek v poukázkách platí od prosince. Ministerstvo práce má k novým pravidlům výhrady. „Při projednávání v parlamentu jsme upozorňovali na to, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat,“ sdělila končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).