Nový únik dat z daňových rájů: Paradise Papers zmiňují i majetek britské královny

Paradise Papers: V pavučině vztahů uvízla firma Apple i britská královna (zdroj: ČT24)

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo novou rozsáhlou databázi uniklých finančních dokumentů, které podle organizace ukazují, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích. Týká se to například i soukromého majetku britské královny Alžběty II. České centrum pro investigativní žurnalistiku uvedlo, že celkem 12 060 dokumentů se přímo týká Česka.

Dokumenty nazvané Paradise Papers (Dokumenty z ráje) se zaměřují především na americké klienty. Podle BBC ukazují například i to, že americký ministr obchodu Wilbur Ross má podíl ve firmě obchodující s občany Ruska, kteří jsou na americkém sankčním seznamu.

Hledání prostoru pro nižší daně je problém globálního světa. Velké korporace jsou umístěny na burzách, akcionáři jsou fyzické osoby nebo třeba penzijní fondy. Právě oni mají výhody spojené s tím, že velké korporace platí nižší daně. U politiků je to jiné, tam bychom se měli ptát, jestli jejich aktivity zachycené v Paradise Papers nemají zakrýt nelegální původ peněz.
Radek Janeček
advokát společnosti Squire Patton Boggs

Databáze obsahuje 13,4 milionu dokumentů, z nichž většina pochází od dvou velkých firem pohybujících se ve světě offshoreových financí. Kauza následuje po loňské aféře takzvaných Panamských dokumentů, které odhalují praktiky převádění peněz do daňových rájů.

Nový únik dat přináší nová odhalení, jak hluboce je systém daňových rájů propojen se světem politiky, osobního bohatství i velkých korporací jako je Apple, Nike či Uber, kteří se vyhýbají daním čím dál sofistikovanějšími účetními operacemi, uvedlo České centrum pro investigativní žurnalistiku.

„To, že je něco legální, ještě neznamená, že je to morálně správné. Víme o zmizelých miliardách, které měly být správně odvedené na daních,“ uvedl novinář Bastian Obermayer z německého listu Süddeutsche Zeitung.

Právě tento deník data z Paradise Papers zveřejnil. Pracovaly na tom ale další více než čtyři stovky investigativců z 67 zemí světa.

Zdrojem uniklých dat jsou dvě offshoreové společností: Appleby a Estera. Jedna sídlí na Bermudách, druhá v Singapuru. Téměř sedm milionů záznamů spadá do období od roku 1950 do roku 2016. Záznamy obsahují například e-maily, smlouvy a často i bankovní záznamy týkající se 25 tisíc firem spojených s lidmi ve 180 zemích světa.

V pavučině vztahů, které vznikly po měsících analýz, uvízlo 120 světových lídrů včetně britské královny Alžběty.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že nechá informace vyplývající z dokumentů ověřit. Zveřejnění materiálů uvítal i německý kabinet s tím, že odhalení přispěje k větší transparentnosti.

Poradce kanadského premiéra, jordánská královna, litevský europoslanec

Mezi známými lidmi, kteří jsou v Paradise Papers jmenováni, je i Stephen Bronfman, poradce a blízký přítel kanadského premiéra Justina Trudeaua, jordánská královna Núr nebo litevský europoslanec a profesionální pokerový hráč Antanas Guogu.

Britská média uvádějí, že mnohamilionové výnosy z královnina Lancasterského vévodství byly investovány do fondů na Kajmanských ostrovech a na Bermudách jako součást offshoreového portfolia, které nikdy nebylo zveřejněno. Peníze šly prostřednictvím offshoreových fondů podle deníku The Guardian i do společnosti BrightHouse, která byla kritizována, že využívá chudých rodin a zranitelných lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vévodství, z něhož královna čerpá své příjmy, v reakci na odhalení uvedlo, že o 12 let trvající investici až do zveřejnění Paradise Papers nevědělo. Stanice BBC upozorňuje, že na těchto investicích není nic nezákonného a neznamená to, že by královna neplatila řádně daně.

A například zmíněný americký ministr Ross vlastní podle investigativců přes komplikované kajmanské schéma podíl v námořní společnosti Navigator Holdings. Ta od roku 2014 vydělala přes 68 milionů dolarů na zakázkách od ruské energetické společnosti Sibur. Jejím spoluvlastníkem je zeť ruského prezidenta Vladimira Putina.

„O konfliktu zájmů se chystám mluvit naprosto otevřeně, stejně tak jako o dalších tématech, o kterých panují pochybnosti,“ uvedl ministr Wilbur Ross.

Spolumajiteli firmy, se kterou obchodovala společnost Wilbura Rosse, je Putinův zeť a také Putinův důvěrník. Bylo by zvláštní, kdyby ministr USA nevěděl, v jaké firmě drží akcie.
Daniel Anýž
novinář

Za Česko Kožený, IPB a další

V Paradise Papers je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku 12 060 dokumentů týkajících se České republiky, které se vztahují většinou k událostem z přelomu tisíciletí. Podle centra není možné přesně stanovit, kolik je v Paradise Papers Čechů, protože značná část českých podnikatelů, kteří offshoreové služby využívají, uvádí svoji adresu trvalého pobytu v zahraničí.

V dokumentech jsou zmiňovány starší kauzy, týkající se například Viktora Koženého nebo Investiční a Poštovní banky (IPB) a Kajmanských fondů.

„Pokud jde o Viktora Koženého, pak dokumenty návodně ukazují, jak začal rozprodávat Českou námořní společnost. Zajímavé je, že zatímco on tvrdí, že už vůbec nepodniká, tak v roce 2013 si znovu otevřel jistou společnost. Tyto informace by mohly zajímat finanční úřady v Česku i ve Spojených státech, kde jsou proti němu vedena stíhání. V USA bylo stíhání zahájeno později a v případě finančních deliktů tam presumpce neviny úplně neplatí,“ vysvětlila novinářka Pavla Holcová.

Databáze podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku zmiňuje také firmu Appian a zakládání složitých vlastnických struktur Jitkou Cechlovou Komárkovou a jejím manželem Alešem Cechlem. Jitka Cechlová Komárková je podle žebříčku časopisu Forbes nejbohatší ženou v České republice. Většinu majetku získala při dělení holdingu KKCG rodiny Komárkových.

Přibližně stovka dokumentů z Paradise Papers se vztahem k České republice se týká prominentního advokáta Josefa Brože, který je spojován s bývalým ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem, uvádí České centrum pro investigativní žurnalistiku. V dokumentech je zmiňován i právník, soukromý bankéř a obchodník se zlatem Kamil Braxator a jeho žena Irena Braxatorová.