Škoda chce přesunout výrobu Superbu do Německa. To nedovolíme, zní z odborů

Zprávy: Výroba superbu se možná přesune do Německa (zdroj: ČT24)

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zvažuje přesun výroby žádaného modelu Superb do sousedního Německa. Důvodem má být nečekaně velká poptávka po vozech značky Škoda a firma tím chce vyřešit nedostatek výrobních kapacit. Odbory ale s přesunem výroby nesouhlasí.

Na možnost přesunu výroby následníka modelu Superb upozornil předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík. „Zvažuje se přesun následníka modelu Superb do daleko dražší lokality v Německu, čemuž hodláme zabránit,“ řekl Povšík v rozhovoru pro týdeník Škodovácký odborář. Nástupce Superbu se ale neobjeví před rokem 2020.

Jednou z klíčových komparativních výhod koncernu Volkswagen je možnost sdílení výrobních kapacit napříč značkami.
Zdeněk Štěpánek
mluvčí Škoda Auto

Superbu se někdy přezdívá malý český bráška velkého německého sourozence, kterým je Volkswagen Passat. Jenže právě po Superbu roste v poslední době poptávka a tuzemské automobilky nestíhají jeho výrobu. Proto vedení Volkswagenu plánuje přesun.

Málo dělníků

„Je to logisticky správné řešení, protože Superb stojí na podvozku Passatu a zřejmě Škodovka bude Superby vyrábět tam, kde je to výrobně možné, to znamená ve výrobně Passatu,“ tvrdí šéfredaktor serveru Automakers Erich Handl.

Provoz v automobilkách jede téměř nepřetržitě. Společnost Škoda se potýká mimo jiné s nedostatkem zaměstnanců na dělnických pozicích, které shání jen velmi obtížně, a to i přes nadprůměrné platy. Odboráři se navíc připravují na kolektivní vyjednávání, ve kterém budou požadovat růst mezd o více než deset procent.