Firma Vítkovice Envi vyplatila věřitele, její insolvence má skončit

Společnost Vítkovice Envi z holdingu Jana Světlíka, která je od loňska v insolvenci, vyplatila věřitele. Soud by měl proto v nejbližší době na žádost insolvenční správkyně rozhodovat o ukončení insolvence. O vyplacení věřitelů v úterý informovala mluvčí vítkovického strojírenského holdingu Eva Kijonková. Insolvenční správkyně Eva Hepperová to potvrdila.

„Společnost splnila podmínky reorganizace a naplnila schválený reorganizační plán. Věřitelé získali uspokojení jejich pohledávek tak, jak bylo stanoveno v reorganizačním plánu. Firma vyplatila 98,57 procenta ze zajištěných pohledávek a 23,01 procenta z pohledávek nezajištěných,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že další firmy ze skupiny Vítkovice reorganizaci podpořily. Své pohledávky za společností zčásti kapitalizovaly a mateřská společnost poskytla na uspokojení věřitelů 23 milionů korun.

Hepperová řekla, že společnost v daném termínu splnila dvě hlavní podmínky reorganizačního plánu. Jednou bylo vyplacení věřitelů, druhou úpis akcií. Žádost o ukončení insolvence ale zatím soudu podat nemohla. „Především s odpisem akcií jsou spojeny další procesní kroky. Které jsou ale jen formální,“ uvedla.

Společnost Vítkovice Envi uvedla, že ji do úpadku přivedla změna podmínek provozování závodu, zejména to, že její obchodní partneři neplnili své závazky a že nebyly uzavřeny smlouvy na investice, jejichž uzavření se předpokládalo. Mělo jít o investice v Polsku a Srbsku.

Envi není jedinou firmou ze skupiny podnikatele Světlíka, která se dostala do insolvence. Finanční problémy mají také společnosti Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont.