Až čtyři miliardy korun bude od státu žádat Agrární komora jako kompenzace za sucho

Události: Náhrada za sucho (zdroj: ČT24)

Agrární komora chce, aby jako kompenzace za letošní sucho vyplatil stát zemědělcům 3,5 až 4 miliardy korun. Škody, které jsou hlavně na Moravě, dosahují deseti až dvanácti miliard korun, řekl v pátek na tiskové konferenci při Zemi Živitelce prezident komory Zdeněk Jandejsek. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve hovořil o možném příspěvku v hodnotě 1,2 miliardy korun, stejně jako za předloňské sucho. V pátek uvedl, že počká na písemné podklady od komory, jak k této škodné částce došla. Pak se bude situací zabývat.

Peníze by chtěla komora získat ze státních podniků Lesy ČR a Budějovický Budvar s tím, že by firmy neodvedly peníze do rozpočtu.

Sucho ovlivnilo v některých oblastech sklizeň katastrofálně, Jandejsek řekl, že v části Jihomoravského kraje jsou sklizně na úrovni 15 až 20 procent průměru předcházejících pěti let. Jandejsek by chtěl, aby stát vyplácel peníze všem pěstitelům, kteří prokážou, že mají ztráty oproti minulosti alespoň v hodnotě 30 procent.

Události v regionech: Odškodnění pro zemědělce (zdroj: ČT24)

Vznikne fond těžko pojistitelných rizik?

Stát by měl vyplatit peníze podle Jandejska co nejrychleji. „Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ uvedl. Samotná výplata by ale podle něj mohla stačit až příští rok, aby poškozené podniky měly aspoň finanční příslib a mohly si vzít překlenovací úvěry od bank.

Podle prezidenta komory není požadavek neobvyklý, například před 15 lety se podle něj jako kompenzace vyplácelo šest miliard korun.

Do budoucna chce komora zavedení takzvaného fondu těžko pojistitelných rizik, který ministerstvo zemědělství původně plánovalo spustit už v tomto volebním období. Nakonec o jeho možných variantách bude rozhodovat až následující vláda. 

Jurečka má pochybnosti

Ministerstvo podle Jurečky ještě finální škody způsobené suchem nezná, finalizuje je. Jejich přibližnou velikost ale agentuře ČTK neřekl. „Buďme realističtí v tom, že je tady potenciálně jedna hromádka peněz. A buď z ní víc uloupneme na kompenzaci škod a o to méně půjde na rozpočet příští rok, nebo tu bude obráceně. Chápu komoru, že chce maximalizovat svoje požadavky, ale já jsem tady od toho, abych posoudil stav,“ řekl v páteční reakci na požadavky komory ministr.

Dodal, že sice chce poškozeným zemědělcům podat pomocnou ruku, ale na druhou stranu chce předvídatelné podmínky v národních dotačních podporách na příští rok. „Když nám to doloží, budeme se tím zabývat, ale úplně to tak nevidím,“ uzavřel Jurečka.