Extrémní sucha oslabila úrodu. Jurečka zemědělcům slibuje přes miliardu na škody

Zemědělci by za škody způsobené suchem mohli podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dostat podobné kompenzace jako v roce 2015, kdy jim stát vyplatil 1,2 miliardy korun. Škody budou vyčísleny za dva až tři týdny.

Ministr zemědělství prohlásil, že pokud jde o kompenzace škod způsobených suchem, budou se snažit bavit o čísle, které by se blížilo částce, jež zemědělci získali před dvěma roky. „Tehdy to bylo 1,2 miliardy korun, takže já bych byl rád, aby se částka blížila někde k této hodnotě,“ dodal Jurečka.

Ministerstvo zatím nemá škody přesně vyčísleny, protože v některých krajích sklizeň obilí a řepky ještě neskončila. Jurečka předpokládá, že za dva až tři týdny by už mělo být ohledně výše škod jasno. O kompenzacích pak bude jednat s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO).

Mapa z webu Intersucho ukazuje, že za poslední týdny se plocha ohrožená suchem zmenšila. Extrémní sucho se neobjevovalo na konci minulého týdne v půdním profilu do 100 cm nikde. Na jižní a střední Moravě a v jižních a západních Čechách však trvá výrazně neuspokojivý stav v hlubší vrstvě půdy.

Intenzita sucha v ČR 13. srpna 2017
Zdroj: Intersucho
Vývoj intenzity sucha od května do srpna 2017 (zdroj: Intersucho)

Nejhorší byla situace na konci června, kdy se extrémní sucho týkalo více než čtvrtiny plochy a na další čtvrtině bylo sucho výrazné nebo výjimečné. Mapa intenzity sucha podle webu vyjadřuje srovnání aktuálního nasycení půdy se stejným obdobím za posledních 50 let a hodnotí mimořádnost vzniklé situace.

Místy se výnos propadá o více než 70 procent, upozornil Jurečka

Tuzemská sklizeň obilovin a olejnin bude letos podle Jurečky o více než deset procent nižší než v loňském roce, který byl z pohledu úrody nadprůměrný. Na jižní Moravě či ve středních Čechách ale bude propad výnosů výrazně vyšší. „Někde činí i více než 70 procent. To je potom pro zemědělce opravdu drastické, aby vůbec dokázali přežít do dalšího roku,“ upozornil Jurečka.

Sklizeň obilovin bude letos podle odhadu ČSÚ o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 6,709 milionu tun obilí. „Výnosy obilovin se liší podle krajů, okresů, ale i lokálně. Některé regiony jako například Třebíčsko, Rakovnicko, jižní Morava, ale i části Plzeňského či Jihočeského kraje, zaznamenaly výrazně nižší výnosy ve srovnání se zbytkem republiky,“ uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory.

Podle Jiřího Hrbka z ČSÚ hlásí nejnižší výnosy jih Moravy. „Rozdíly nejsou dány jen regionálně, ale i v rámci jednotlivých podniků, a to především v závislosti na typu půdy, na které se plodiny pěstují,“ poznamenal. Podle Felčárka by problémem mohla být kvalita zrna, a to s ohledem na hmotnost potravinářské pšenice a množství dusíkatých látek u sladovnického ječmene. „Parametry pro zařazení do potravinářské kvality tak bude splňovat nižší procento sklizně,“ dodal.

V červenci vláda schválila koncepci boje proti suchu, která počítá s investicí desítek miliard korun. Důležitými kroky jsou podle koncepce výstavba nových přehrad, návrhy na změny používání vody v průmyslu a zemědělství, ale i důraz na osvětu a monitoring situace v období sucha. Koncepce ovšem zahrnuje i možnost zvyšovat v mimořádných situacích v době sucha vodné a stočné podle vzrůstajících odběrů.