Pokuty v kauze LuxLeaks platí. Odvolací soud ale zmírnil podmíněné tresty

Odvolací soud v Lucembursku zmírnil rozsudky v kauze úniku kontroverzních daňových dohod této země s nadnárodními podniky. Jednomu z obžalovaných informátorů byl podmíněný trest vězení snížen, druhý byl zcela osvobozen, uvedla agentura AFP. Naopak oběma byla potvrzena původní výše peněžité pokuty. Novináři, který o aféře zvané LuxLeaks informoval, bylo potvrzeno zproštění obvinění.

Žalobu na tři Francouze podala poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC), která sporné dohody mezi lucemburskými úřady a zahraničními firmami zprostředkovávala a pro kterou oba informátoři původně pracovali.

Prokuratura bývalé zaměstnance PwC obvinila z krádeže a zveřejnění zhruba 45 tisíc stránek o daňových praktikách velkých nadnárodních firem a požadovala pro ně trest odnětí svobody na 18 měsíců.

Antoine Deltour dostal od odvolacího soudu podmíněný trest ve výši šesti měsíců vězení a pokutu 1500 eur (zhruba 41 tisíc korun). Původní trest byl ve výši dvanácti měsíců odnětí svobody. U Raphaëla Haleta byl zrušen podmíněný trest devíti měsíců vězení, byla ale zachována pokuta, a to ve výši tisíc eur (zhruba 27 tisíc korun).

Novináře Edouarda Perrina, pro kterého prokuratura prvoinstančně požadovala pouze blíže nespecifikovanou pokutu, soud potvrdil zproštění obvinění. Novinář se hájil tím, že zveřejněním dokumentů splnil svou „občanskou povinnost“.

Nadstandardní dohody se týkaly i Applu či Amazonu

Aféra kolem nadstandardních dohod v Lucembursku, díky nimž velké společnosti ušetřily miliardy eur na daních, se rozhořela v listopadu 2014. Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) tehdy přišlo s výčtem stovek nadnárodních firem, které takto v minulosti postupovaly. Patřily mezi ně například Apple, Amazon, IKEA, Pepsi či Axa.

Lucemburské úřady trvají na tom, že dohody byly zcela legální. Pod tlakem politiků, kteří se zavázali bojovat proti daňovým únikům, ale začaly od podobných dohod ustupovat.

Skandál vrhl stín i na evropské instituce, neboť nynější předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byl dlouhá léta lucemburským premiérem a nese za kontroverzní dohody politickou odpovědnost.