Úředníci, vojáci, policisté a hasiči dostanou od listopadu o čtyři procenta víc

Úředníkům ve státní službě, vojákům, policistům či hasičům od začátku listopadu stoupnou platy. Vláda schválila navýšení tarifů o čtyři procenta, potvrdil na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na zvýšení platů ve veřejné sféře se koalice dohodla v červenci.

Už minulý týden vláda rozhodla, že platy ve veřejných službách a správě vzrostou od listopadu o čtyři procenta. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Více peněz by tak měli získat zaměstnanci ministerstev a dalších státních úřadů, Akademie věd, České správy sociálního zabezpečení či zemědělské a potravinářské inspekce.

Materiál pro středeční jednání vlády počítá také s tím, že bude možné specialistům na klíčových pozicích ve státní správě zvýšit platový tarif až dvojnásobně. „Chceme udělat státní službu atraktivnější, odměny by měly být konkurenceschopné, tak abychom přilákali do služeb státu i experty ze soukromé sféry,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Pod služební zákon bude od 1. ledna nejspíš spadat 69 994 úředníků, o 819 víc než letos. Celkem bude ve státních úřadech v Česku pracovat 77 241 lidí, což je meziroční růst o 1044. Na platy půjde přes 30 miliard korun, proti letošku o téměř 2,5 miliardy víc.

Platy státních zaměstnanců upravuje zvláštní nařízení stejně jako platy členů armády či policie. Ministerstvo obrany by měla změna tarifů stát v letošním roce 59 milionů korun, v příštím asi 377 milionů. Růst mají podle návrhu resortu tarify všech hodností. Také se chystá zrušení zdanění výsluh, které bylo zavedeno v roce 2011. 

Platy porostou i v krajských nemocnicích

Pokud jde o platy ve zdravotnictví, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uzavřel s Asociací krajů dohodu, podle níž by na lednové desetiprocentní zvýšení mezd ve zdravotnictví měli dosáhnout i zaměstnanci krajských nemocnic. Úhradová vyhláška, kterou ministerstvo připravuje na příští rok, bude podle něj pro nemocniční sektor znamenat navýšení financí o sedm miliard korun, což je šestiprocentní růst. Na navýšení platů to bude stačit, uvedl.

Prioritou je podle ministra zajištění personálních potřeb nemocnic. Nemocnice v regionech se ale podle ministra dostanou i k financím na investice. „Státní rozpočet nám to umožňuje a jsme připraveni podporovat vedle státních nemocnic i regionálních nemocnice,“ uvedl.

Kraje podle šéfa asociace a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) zřizují 67 nemocnic a 31 z nich má formu příspěvkových organizací, tam automaticky platí tarifní tabulky. Zbývajících 36 má formu obchodních společností, tři z nich jsou společnosti s ručením omezením. I tam kraje podle dnešního memoranda mají zajistit navýšení platů, jakoby šlo o příspěvkové organizace. Připravovanou vyhlášku nicméně kritizuje Asociace českých a moravských nemocnic, podle ní navýšení úhrad nebude stačit.

Vydáno pod