Inflace v červenci předčila očekávání, ceny rostly o 0,5 procenta

Zprávy ve 12: Ceny se meziročně zvedly o půl procenta. Ceny potravin a nápojů klesají mírněji (zdroj: ČT24)

Meziroční inflace v červenci zrychlila tempo na 0,5 procenta z červnových 0,1 procenta. K růstu přispělo zdražení zeleniny, alkoholu a dovolených. Zároveň se zmírnilo zlevňování potravin. Spotřebitelské ceny rostly rychleji, než očekávali analytici.

Nejvíce se v meziročním růstu spotřebitelských cen odrazil dražší alkohol (o tři procenta) a tabák (o 5,4 procenta). Kromě toho zdražilo i nájemné, vodné, stočné, elektřina a teplo.

Za dovolenou si museli lidé proti prvnímu měsíci loňských prázdnin připlatit 2,3 procenta, navíc zdražilo stravování a ubytování. Lázeňské pobyty byly dražší o 4,4 procenta.

Meziroční změny cen
Zdroj: ČT24

Na výrazné zrychlení tempa růstu inflace mají ale podle statistiků vliv mírněji klesající ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například sýry zlevnily meziročně o 5,5 procenta, zatímco v červnu byl pokles ještě jedenáctiprocentní. Zpomalení poklesu cen bylo patrné i u vajec, jogurtů, mléčných výrobků, másla, cukru, nealkoholických nápojů a ovoce.

Zelenina pak pokračovala ve zdražování. Zatímco v červnu to ale byl růst cen meziročně dvouprocentní, v červenci je to už o 9,9 procenta.

Odhady očekávaly růst o 0,3 až 0,4 procenta

Analytici sice čekali růst inflace, avšak mírnější. Inflace by měla podle nich postupně zrychlovat a v prvním pololetí příštího roku se dostat k dvouprocentnímu cíli České národní banky. „Inflace v červenci překvapila trh silnějším růstem, a citelněji se tak vzdálila deflačním hodnotám,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„Meziroční inflace v červenci vyskočila na nejvyšší úroveň od letošního dubna,“ zmínil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Červencový nárůst inflace je tak podle něj sice nad očekáváním finančního trhu, nicméně je zcela v souladu s prognózou ČNB. „Nemusí tak nijak měnit svůj aktuální názor na cenový vývoj a na nastavení měnové politiky,“ doplnil Jáč.

Ke konci letošního roku se velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank pro ČR

V dalších měsících by se inflace mohla velmi mírně zvýšit a teprve v závěru roku by už mohla překonat hranici jednoho procenta, míní analytik ČSOB Petr Dufek. Brzdit v rozletu ji ovšem i nadále budou levnější pohonné hmoty, které po krátkodobém zdražení opět zamířily dolů.

Ještě významnější bariéru pro růst inflace představuje tvrdý konkurenční boj na poli spotřebního zboží. Sázet se podle něj dá na vyšší mzdy, které vedou k růstu poptávky po běžných službách, kde by inflační vývoj mohl dále akcelerovat.

Zamrazilová z ČBA: Slabá koruna už růstu cen zboží nepomáhá (zdroj: ČT24)

Česká centrální banka cílí na dvouprocentní růst cen. V této souvislosti také drží ČNB kurz české měny na 27 korunách za euro. Bankovní rada ČNB před týdnem zopakovala, že považuje za pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí, které oslabují korunu, v polovině roku 2017. Zároveň její guvernér Jiří Rusnok zopakoval, že centrální banka je i nadále připravena ještě více oslabit korunu, pokud by měla systematicky klesat inflační očekávání projevující se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd.

Vydáno pod