Škoda svolává do servisu první vozy. Nejdříve kvůli diesel aféře opraví superby

Devadesátka ČT24: Vozidla jsou bezpečná před i po změně (zdroj: ČT24)

Automobilka Škoda Auto se od pondělí připojuje k servisní akci mateřského Volkswagenu. Výrobce začíná svolávat dva a půl tisíce tuzemských majitelů značky Superb druhé generace s dvoulitrovými dieselovými motory. Problém se celosvětově týká zhruba jedenácti milionů aut.

Automobilka plánuje vozy v rámci aféry svolávat postupně v několika vlnách. Celkem se v Česku servisní akce dotkne 106 tisíc vozů s motory 2,0, 1,6 a 1,2 TDI od Volkswagenu. „Servisní řešení u dalších dotčených vozů bude následovat v úzké koordinaci s koncernem Volkswagen v následujícím období, zákazníky budeme vždy odpovídajícím způsobem informovat,“ uvedl mluvčí Škody v Česku Vítězslav Pelc. 

  • Motorům 1.2 TDI, 1.6 TDI a 2.0 TDI byl aktualizován software řídicí jednotky. U motoru EA 189 o objemu 1,6 litru byl navíc před senzor hmotnosti vzduchu do sacího potrubí dodatečně namontován usměrňovač proudění vzduchu. Cílem opatření je, aby po jejich zavedení zůstaly spotřeba paliva, výkonové parametry i hodnoty emisí CO2 beze změny.

Zprvu měl problém vyřešit tzv. usměrňovač proudění. Po něm se ale slehla zem a společnost nyní říká, že bude stačit pouze zásah do počítače. Škoda začíná se svoláváním prvních vozů zhruba měsíc po sesterských značkách Volkswagen, Audi a Seat. Koncern 16. května do servisů pozval modely Volkswagen Amarok, Volkswagen Golf, Audi A4, A5 a Q5 a Seat Exeo s motory 2,0 TDI. Podle Klímy dosud servisní opatření podstoupila asi pětina pozvaných vozidel.

Celá akce není povinná, což potvrdil i Josef Pokorný. „Poprvé se svolávalo od 16. května, a to auta Volkswagenu. Přesnou zpětnou vazbu nemáme. Pokud bych auto měl, tak bych asi nejel nějak speciálně, ale naplánoval bych si pravidelnou údržbu. Vozidlo je bezpečné před úpravou i po úpravě,“ popsal tajemník Svazu dovozců automobilů.

Chtěl bych na prvním místě říct, že mě velice mrzí, co se stalo. A taky jsme se našim zákazníkům již omluvili. Musíme vypracovat opatření, která povedou ke zlepšení situace a také k tomu, aby se nic takového už neopakovalo.
Bernhard Maier
předseda představenstva Škoda Auto

Jak by vůbec mělo celé svolávání vypadat, popsal František Dvořák, vedoucí autoredakce iDnes.cz. „Přijde vám dopis, podepsaný automobilkou. V něm vás osloví, že se vašeho vozu týká svolávací akce, a na vás je, abyste se domluvili na termínu s vaším servisem. Pak už přijedete do servisu a bude vám provedena softwarová změna. Díly by se měnit neměly,“ řekl o svolávací akci.

Podle Pokorného vědomě automobilky neporušují pravidla. „Já si myslím, že nejsou ty automobilky v poloze, že by byly přesvědčeny, že něco porušují. Automobilky udělají auto tak, aby bylo podle předpisů. A myslí si, že by ty softwary měly být správné,“ popsal.

Soud s automobilkou by byl riskem

Právní spory s automobilkami jsou především ve Spojených státech amerických. V Česku ale trestněprávní termín není, tedy alespoň podle advokáta Milana Schagerera. „Koncern by ale mohl odpovídat za vady. Vozidlo neodpovídá podmínkám, které jsou uvedeny v kupní smlouvě. Dá se mluvit částečně o klamání spotřebitele, ale zatím nevidím snahu, že by k tomu měl někdo dojít,“ řekl a dodal, že pokud by se někdo chtěl pustit do soudního sporu, tak by šlo o velký risk.

Volkswagen tvrdí, že se při přehrávání softwaru nic nestane. Dvořák naznačil, že pravda to ale být nemusí. „Ze zahraničí se ozývají hlasy, že u některých vozů auto nejede lépe ani hůře, ale má vyšší spotřebu. Na to firma reagovala tím, že se bude úprava ještě ladit. Já nepředpokládám, že by to mělo být o velké cifry, ale stát se to může. Ta změna má přinést lepší výsledky co do snižování emisí. A ty jdou tak trošku proti snižování spotřeby,“ vysvětlil vedoucí redakce.

Řidiče v České republice více zajímá spotřeba než emise, potvrzuje to i Pokorný. „Je to důležitější pro spotřebitele. Pokud by spotřeba paliva, která je uváděná, neodpovídala tomu, co vozidlo v laboratoři vyprodukuje, v tom úpřípadě by to určitě vlastníka vozidel zajímalo. Tento případ, pokud vím, nenastal,“ řekl.

Samotné automobilky mohou mít ale velké problémy s náklady na opravy a aktualizace. Podle tajemníka by to ale nemusel zákazník pocítit. „Opatření mohou být i kladná, výrobce může efektivněji vyrábět další auta, může se poučit,“ myslí si Pokorný.

Bývalý předseda představenstva společnosti Škoda Auto Vratislav Kulhánek řekl, že na celou záležitost se musí koukat v čase. „Ne všechny vozy Škoda spadaly pod nejpřísnější předpis. Kdyby býval Volkswagen otestoval všechna auta na předpisy EURO 4 nebo EURO 5, tak by bylo vše v pořádku. Já se domnívám, že důvod k odškodnění neexistuje. Auta jsou v pořádku, ale nevznikla žádná škoda. Nikomu z majitelů,“ popsal Kulhánek.

Skandál vypukl loni v září, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka rozpozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu, a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin.