Soud zahájil insolvenční řízení s ČKD Praha DIZ

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se strojírenskou společností ČKD Praha DIZ. Návrh soudu podala firma INEL-Market, která vůči ČKD Praha DIZ uplatňuje pohledávku za dodávky pro spalovnu komunálního odpadu Chotíkov na Plzeňsku. Firmu ČKD Praha DIZ miliardáře Petra Speychala v současnosti vyšetřuje specializovaný finanční úřad, takzvaná daňová Kobra.

Návrh podala plzeňská firma INEL-Market, která měla na základě smlouvy s ČKD Praha DIZ dodat do spalovny slaboproudá zařízení. V návrhu firma uvedla,  že jí ČKD dluží celkem 3,3 milionu korun. INEL-Market tvrdí, že ČKD Praha DIZ má řadu dalších dluhů, které není schopna splácet.

V polovině května zasahovala v sídle ČKD Praha DIZ protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody. Podle návrhu na insolvenční řízení dluží ČKD Praha DIZ na daních nejméně 791,4 milionu korun. Společnost má rovněž obstavené bankovní účty. 

Finanční správa vydala podle iDnes.cz na společnost zajišťovací příkaz, její pracovníci tak mohou zadržet peníze nebo majetek ČKD Praha DIZ, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Po razii protikorupční policie zatím nebyl nikdo obviněn.

Ztráta zakázek

V pondělí ČKD odstoupila od smlouvy s Prahou na provoz tunelu Blanka, a to kvůli nezaplaceným pohledávkám. Spor mezi městem a firmou se týká technologické části tunelu. Firma si nárokuje asi 780 milionů korun – v polovině ledna firma podala žalobu, protože smírčí řízení skončilo bezvýsledně.

Hospodářské noviny napsaly, že ČKD Praha DIZ přišla o tři největší zakázky, na nichž pracovala. Vedle spalovny v Chotíkově jde o kontrakt s česko-polským konsorciem TAMEH, kterému firma měla dodat technologie za miliardu korun. Třetí zakázkou je dodávka technologické jednotky za 900 milionů korun pro petrochemický holding Unipetrol.

  • Je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal.
  • V roce 2013 společnost utržila téměř 3,6 miliardy korun a vykázala čistý zisk přes 62 milionů korun. Byla mimo jiné dodavatelem technologické části pražského tunelového komplexu Blanka.
  • Kromě holdingu stojí Speychal i za hokejovou Spartou a basketbalovým klubem v Nymburku.
  • Zdroj: ČTK

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si rozdělí věřitelé. V případě reorganizace společnost dál funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud. „Firma může realizovat běžnou obchodní činnost. Nemůže však činit právní jednání, která by ovlivňovala nebo zmenšovala podstatu. Rozhodně nejde a nemá jít o zablokování běžné činnosti podniku,“ popsal situaci advokát Jiří Matzner.

Vydáno pod