Za dva měsíce bude těžba ropy v Íránu na úrovni před sankcemi

Íránská těžba ropy nejspíše dosáhne do dvou měsíců úrovně před zavedením mezinárodních sankcí kvůli íránskému jadernému programu. Oznámil to dnes náměstek íránského ministra pro ropný průmysl Rochneddín Džavádí. Na tuto úroveň by se mohla těžba dostat do 20. června.

Džavádí minulý týden řekl, že denní produkce ropy v jeho zemi překročila 3,5 milionu barelů. Před uvalením sankcí na íránský ropný průmysl v letech 2011 a 2012 byla mírně pod čtyřmi miliony barelů denně.

Írán by mohl být podle agentury Reuters ochoten jednat o případném zmrazení produkce na schůzce členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), ta se uskuteční 2. června. To ale Teherán odmítá. Je sice přebytkem ropy na světovém trhu znepokojen, produkci ale nezmrazí, dokud nezvýší svoji těžbu ropy na úroveň před zavedením mezinárodních sankcí. Ty na Írán byly uvaleny kvůli kontroverznímu jadernému programu. Hospodářských restrikcí ze strany USA a EU se Teherán zbavil letos v lednu.

Setkání OPEC se uskutečnilo tuto neděli v katarském Dauhá, kdy se nepodařilo dosáhnout dohody o zmrazení těžby na lednovou úroveň. Saúdská Arábie totiž trvala na tom, aby se k dohodě připojili všichni členové ropného kartelu, tedy i Írán. Katarský ropný ministr Muhammad Sadá uvedl, že OPEC potřebuje více času na projednání dohody. Ruský ministr Alexandr Novak později sdělil, že je výsledkem zklamán, dveře pro globální dohodu ale prý nejsou zavřené.

Pokles i nárůst o sedm procent za den

Nedohoda způsobila v pondělí prudký pokles ceny ropy. Později však země většinu ztrát smazaly kvůli stávce v kuvajtském ropném sektoru a cena severomořské ropy Brent dokonce mírně stoupla. Cena ropy ztrácela celý den kolem sedmi procent. „Kolem 18:30 SELČ vykazoval Brent nárůst o 20 centů, tedy 0,4 procenta, a nacházel se nad 43 dolary za barel,“ napsala agentura Reuters. Právě stávka dělníků v Kuvajtu nyní mění cenu ropy z hodiny na hodinu, aktuálně se pohybuje kolem 41,25 dolarů za barel.

Celkově cena rafinovaných ropných výrobků a ropy stoupala. V březnu se cena severomořské ropy Brent dokonce nakrátko podívala nad 40 dolarů za barel. V dubnu dokonce atakovala úroveň 45 dolarů za barel.

Cena ropy dál klesat nebude

Pokles ceny na třicet dolarů za barel je podle hlavního ekonoma společnosti Chytrý Honza Františka Bostla nenastane. „Důležitým faktorem je, že američtí těžaři přestali investovat. Produkce tam šla výrazně níž a nyní se firmy snaží nějakým způsobem přizpůsobit ceně ropy kolem čtyřiceti dolarů za barel,“ dodává Bostl.