Ceny v průmyslu se pomalu odrážejí ode dna, podle analytiků letos nenastane žádné velké zdražování

Ceny průmyslových výrobců v březnu meziročně klesly o 4,5 procenta po únorových čtyřech procentech. Klesly i ceny v zemědělství o 4,6 procenta, ale ceny tržních služeb se nezměnily, uvedl Český statistický úřad. Pro spotřebitele je to podle analytiků dobrá zpráva, protože podle nich se nemusejí obávat pro letošní rok žádného výrazného zdražování.

V meziročním vyjádření jsou tak výrazně níže jak ceny v průmyslu, tak i v zemědělském sektoru, a ve službách meziročně stagnují. Cenová hladina mírně roste pouze u stavebních prací, kdy byla meziměsíčně vyšší o 1,3 procenta.

„Tento vývoj se překlápí i do spotřebitelských cen. Naše odhady ukazují, že inflace by mohla v nadcházejících měsících atakovat nulu. To by mělo odrazovat spekulativní kapitál, protože podobný vývoj oddaluje pravděpodobné zrušení kurzového závazku. Koruna by se i tak měla držet blízko hladiny 27 korun za euro, ke které ji připoutají reálné toky, když zejména exportéři těží z nízkých dovozních cen surovin,“ hodnotí ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Jak ceny výrobců, tak vývoj spotřebitelských cen dávají jasný vzkaz: český spotřebitel se nemusí obávat žádného viditelného zdražování ani v letošním roce, což je zároveň dobrá zpráva pro výhled spotřeby domácností.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments

Vývoj cen potravin ve druhé polovině letošního roku bude ale také záviset na letošní úrodě.

Poprvé po devíti měsících však stouply ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků. Podle analytiků to znamená, že by se ceny v průmyslu již měly odrážet ode dna. Cena ropy na světových trzích začala ke konci února postupně růst.

V březnu se cena severomořské ropy Brent dokonce nakrátko podívala nad 40 dolarů za barel a v dubnu dokonce atakovala úroveň 45 dolarů za barel. Krach rozhovorů producentů ropy, které probíhaly v Dauhá v průběhu nedělní noci ohledně zmrazení objemu vytěžené ropy, poslal ceny ropy zpět blízko k úrovni 40 dolarů za barel. Během dne se ale ceny stabilizovaly a ropa Brent se večer nacházela na 43 dolarech.

Bostl: Nemyslím si, že půjdeme zpátky na třicet dolarů za barel nebo níže (zdroj: ČT24)

Analytici Société Générale míní, že se bude cena ropy i po zbytek roku pohybovat kolem této úrovně, a tak i růst cen v průmyslu nebude v průběhu roku nijak výrazný. „I díky stále nízkým cenám ropy na globálních trzích očekáváme, že v průměru by ceny v průmyslu měly být letos o 2,4 procenta nižší než loni,“ dodává Zeisel.

„Nemyslím si, že půjdeme zpátky na třicet dolarů za barel nebo níže. Důležitým faktorem je, že američtí těžaři přestali investovat. Produkce tam šla výrazně níž a nyní se firmy snaží nějakým způsobem přizpůsobit ceně ropy kolem čtyřiceti dolarů za barel,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Návrat pod 40 dolarů je nevyhnutelný. To pochopitelně ovlivní globální ekonomiku. Opět se bude mluvit o tom, že je nutné snižovat úrokové sazby. A záporné úrokové sazby jsou skvělé pro zlato.
Vladimír Pikora
hlavní ekonom Next Finance

Průzkum: ekonomika poroste tempem kolem 2,5 procenta ročně

Z aktuálně zveřejněného pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 20 tuzemských odborných institucí zároveň vyplynulo, že česká ekonomika v následujících letech poroste tempem kolem 2,5 procenta ročně. Letos i příští rok by podle materiálu měl být růst ekonomiky tažen domácí poptávkou.

V letošním roce by měl podle průzkumu hrubý domácí produkt stoupnout o 2,5 procenta, příští rok zrychlit na 2,7 procenta a v roce 2018 zpomalit zpět na 2,5 procenta.

Samotné ministerstvo financí čeká letos růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,7 procenta a příští rok o tři procenta. „Základní tendence vývoje v letech 2016–2019, s nimiž MF počítá v aktuální makroekonomické predikci, jsou s prognózami ostatních institucí konzistentní,“ uvedl úřad v materiálu.