Realitním agentem snadno a rychle? Už ne, projdou jen vzdělaní odborníci

Do roka a půl by se měla změnit současná situace, kdy je Česko evropskou velmocí v počtu realitních zprostředkovatelů. Jejich činnost by měla nově spadat pod živnosti vázané. Vyplývá to z věcného záměru zákona, který schválila vláda.

V Česku působí podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj z loňského roku zhruba 15,3 tisíce realitních zprostředkovatelů. Víc jich je jen v Itálii, Španělsku a Francii. Jeden zprostředkovatel připadá na 688 obyvatel, v čemž Česko mezi zeměmi EU s výrazným náskokem vede.

Pro provozování vázané živnosti je přitom nutné prokázat požadovanou odbornou způsobilost, která spočívá v dosažení požadovaného vzdělání, v některých případech i v délce praxe.

Cílem je zajistit odbornou a osobnostní způsobilost zprostředkovatelů a ochranu spotřebitelů.
Karla Šlechtová
ministryně pro místní rozvoj

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že s účinností zákona počítá nejpozději od července 2017.

Dosud stačí čistý trestní rejstřík

Schválení věcného záměru zákona vítá Asociace realitních kanceláří ČR. „Doufám, že ke změně dojde tak, aby byl chráněn spotřebitel a nakonec i realitní zprostředkovatel. Že to nebude moci vykonávat úplně každý, že bude muset prokázat potřebné vzdělání a chovat se podle nějakých principů,“ sdělil generální sekretář asociace Jan Borůvka.

Česko je jednou z mála evropských zemí, kde lze v oboru realit podnikat bez větších omezení – stačí být starší 18 let a mít čistý trestní rejstřík. I proto se někteří realitní zprostředkovatelé dopouštějí chyb, které pak znamenají pro klienty velké komplikace.

Vydáno pod