Nebe nad Českem se zahušťuje, loni jím prolétlo 783 tisíc letadel

Český vzdušný prostor využilo v loňském roce rekordních více než 783 tisíc letadel. Meziročně představuje počet takzvaných pohybů letadel nárůst o 7,8 procenta, oznámilo Řízení letového provozu (ŘLP). Podle leteckých dispečerů vzrostl i počet startů a přistání na největším tuzemském letišti, Letišti Václava Havla Praha, o 3,1 procenta.

„I přes historicky nejvyšší objem letového provozu v českém vzdušném prostoru nedošlo v roce 2015 k žádné události, která by znamenala ohrožení bezpečnosti,“ uvedl generální ředitel ŘLP Jan Klas. Významně, o šest procent vzrostl i součin počtu prolétajících letadel a jejich hmotnosti. Tento ukazatel, takzvané přeletové jednotky, je pro hospodaření leteckých dispečerů klíčový.

Celkem za loňský rok letadla v celém českém vzdušném prostoru přepravila podle odhadu dispečerů na 117 milionů lidí.

Největší podíl příjmů leteckých dispečerů připadá na navigační služby letadel, která Česko pouze přelétávají, navádění letadel na přistání a na start tvoří jen více než deset procent příjmů. Největšími zákazníky ŘLP jsou proto dlouhodobě velcí mezinárodní dopravci. Konkrétně jde o trojici Lufthansa, Emirates a Turkish Airlines.

Řízení letového provozu v roce 2014 meziročně zvýšilo zisk o 28 milionů korun na 536 milionů korun při tržbách bezmála 3,4 miliardy korun. Hospodaření státního podniku ale tehdy jednorázově vylepšil prodej nevyužívané budovy na pražském Smetanově nábřeží za 210 milionů korun.

Pražské letiště překonalo dvanáctimilionovou hranici cestujících

Spolu s letovými dispečery přepravní výsledky zveřejnilo i Pražské letiště, kde počet cestujících meziročně stoupl o téměř osm procent a překonal dvanáctimilionovou hranici a podle dispečerů tyto cestující na pražské letiště dopravilo téměř 128 tisíc letadel.

Řehoř: Praha je pro cizince stále atraktivnější destinací (zdroj: ČT24)

V meziročním srovnání je to největší nárůst minimálně za deset let. Podle zástupců firmy k nárůstu přispěl mimo jiné nový program slevových pobídek pro stávající partnery, kteří otevírali nové destinace a nasazovali větší letadla, letiště rovněž přilákalo do Prahy nové dopravce.

Podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře výsledkem intenzivních jednání s leteckými dopravci a nového programu slevových pobídek bylo v loňském roce zavedení 27 nových leteckých spojení a příchod osmi nových aerolinek na český trh. Řehoř současně očekává, že by cestujících mělo letišti přibývat i letos.

Pokud výsledky v rámci roku neovlivní žádné nepříznivé faktory, mohli bychom se v letošním roce v objemu odbavených pasažérů dostat na historický rekord.
Václav Řehoř
předseda představenstva Českého Aeroholdingu

Loni opět přibylo i cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak zde svůj let začínají nebo končí. Proti předchozímu roku se jejich počet zvýšil o 7,1 procenta a překročil tak rekord z roku 2014, kdy jich meziročně přibylo o téměř šest procent.

Do Prahy v roce 2015 létalo 64 leteckých společností na pravidelných linkách do 141 destinací. Většina lidí využívala lety z pražského letiště na cesty po Evropě. Na celkovém provozu se tyto lety podílely 90,6 procenta, 3,4 procenta tvořily lety na Blízký východ a 3,2 procenta lety do afrických destinací.