Volkswagen: V čele finanční expert Pötsch místo despoty Piëcha

Předsedou dozorčí rady německé automobilové skupiny Volkswagen by se měl stát dosavadní finanční ředitel Hans Dieter Pötsch (64). Dozorčí radě to navrhl její výkonný výbor. Pötsch by se stal trvalým nástupcem dlouholetého „patriarchy“ největší evropské automobilky Ferdinanda Piëcha (78), který letos v dubnu po prohře v mocenském souboji odešel. Piëch, který má v koncernu stále vliv, Pötschovo jmenování podpořil.

Šestičlenný výkonný výbor uvedl, že dozorčí rada automobilky by měla jmenovat Pötsche na svém mimořádném zasedání v listopadu, sdělila agentura DPA. Společnost Porsche Automobil Holding SE, která má ve Volkswagenu 51 procent, oznámila, že Pötsch má jednomyslnou podporu její dozorčí rady, jejímž členem je i Piëch.

Výbor dozorčí rady Volkswagenu ve středu navrhl prodloužit pracovní smlouvu s generálním ředitelem Martinem Winterkornem o dva roky do roku 2018. Winterkorn vyšel vítězně ze souboje v nejvyšším vedení, v němž se střetl právě s Piëchem.

Piëch se v dubnu postavil proti tomu, aby Winterkorn zůstal ve funkci déle, a podrobil jeho vedení kritice. Zůstal však ve vedení koncernu osamocen a na konci dubna odstoupil z funkce. Piëchovu funkci teď prozatímně vykonává odborový předák Berhold Huber.

Pötsch vyniká strategickou prozíravostí, hlubokými znalostmi automobilového průmyslu a skvělou obeznámeností s finančními trhy.
Berhold Huber
úřadující šéf dozorčí rady automobilové skupiny Volkswagen
obrázek
Zdroj: ČT24

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největším výrobcem aut v Evropě a má v plánu stát se nejpozději do roku 2018 největším výrobcem aut na světě. Loni firma zvýšila prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu aut, a poprvé tak překonala desetimilionovou hranici. Zůstala přesto těsně za světovou jedničkou, kterou je japonská Toyota.

  • 64letý Hans Dieter Pötsch je považován za finančního experta a také za jednoho z architektů převzetí automobilky Porsche koncernem VW v roce 2012. Zároveň je finančním ředitelem Porsche SE a měl by jím zůstat i nadále .
  • Studoval obor průmyslové inženýrství na Technické univerzitě v Darmstadtu v Německu. Svou profesní kariéru začínal ve společnosti BMW.
  • Pötsch je finančním šéfem Volkswagenu od roku 2003 a má dobré vztahy s rodinou Porsche, do níž patří i Piëch.