Slovenský ministr financí nabízí kvůli euroskandálu rezignaci

Bratislava - Slovenský ministr financí Ján Počiatek nabídne premiérovi Robertu Ficovi po jeho návratu z bruselského summitu svou rezignaci. Důvodem je podezření z úniku tajných informací o připravované úpravě kurzu slovenské koruny vůči euru. Společnosti J&T a Istrokapital na posunu parity údajně vydělaly stovky milionů korun. A právě s vrcholným managerem skupiny J&T se Počiatek sešel v květnu na jachtě v Monaku, za což ho tvrdě kritizoval i premiér Fico.

Rezignací se Počiatek k úniku nepřiznává 

Počiatek uvedl, že svou rezignaci nabízí navzdory tomu, že se ničeho nedopustil. Jen si prý nepřeje, aby byla probíhajícím skandálem poškozena vládnoucí strana Smer.

Její předseda a zároveň slovenský premiér Robert Fico se k Počiatkově kroku vyjádřil ze summitu Evropské unie v Bruselu. V tuto chvíli je prý těžké zaujmout k Počiatkově rezignaci stanovisko. Pokud ji však přijme, nebude to prý kvůli samotnému obvinění z úniku informací, ale kvůli tomu, že Počiatek byl „v nesprávné chvíli na nesprávném místě“.

Fico podle vlastních slov nikdy neodvolá ministra pod tlakem bývalého ministra financí Mikloše a opozice. „Opozice by měla odvolat sebe samu, poté, jak rozkradla Slovensko,“ prohlásil Fico pro slovenskou televizi TA3.

Ministr podlehl premiérovu tlaku

Podle politologa Petra Justa přitom zapříčinil Počiatkovu rezignaci především tlak premiéra Fica. Ten totiž dosud za svými ministry ve všech kauzách stál a aktivně je hájil. „Pokud už sám premiér Fico dal najevo, že pan ministr dostal žlutou kartu, je to už velký posun,“ soudí Just.

Premiér se podle Petra Justa nikdy netajil svým negativním přístupem vůči finančním skupinám, jakou je například J&T. Předchozí vládu právě ze silných vazeb na „finanční žraloky“ vinil. „Proč bych potom měl tolerovat chování ministra, které je s těmito finančními skupinami spojené,“ nechal se podle Justa premiér slyšet. „Nemyslím si, že by ministr rezignoval dobrovolně,“ uzavírá Just.

Nezávisle na tom, že ministr financí nabídl rezignaci, se ho opozice tvořená stranami SDKÚ-DS a KDH pokusí na mimořádné schůzi odvolat. Předseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda připomněl Ficův slib, že při pochybení odvolá svého ministra do tří minut. „My jsme předsedovi vlády poskytli tři dny, a když nekoná, rozhodli jsme se, že dáme příležitost Národní radě SR," prohlásil.

Vydáno pod