Češi jsou největší zloději v celé Evropské unii

Praha – Česko má hořké prvenství mezi zeměmi Evropské unie. Ze všech států společenství Češi nejvíce kradou v obchodech. Loni odcizili know-how v hodnotě devíti miliard korun, tedy o 6,5 procenta více než v roce 2008. Vyplývá to ze studie britské společnosti Centre for Retail Research. Nejčastěji zloději berou žiletky, cukrovinky, alkohol a překvapivě i bezpečnostní zámky.

„Myslím si, že z části se do toho promítla ekonomická krize, která prolétla světem,“ komentoval nárůst počtu krádeží ředitel bezpečností agentury SSI Martin Vodrážka. Zloději často vyrážejí do obchodů v organizovaných skupinách, podle obchodníků ale pořád převažují drobné krádeže.

„Drobní zloději si dávají pozor, aby cena zboží nepřesáhla pět tisíc korun,“ uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová. Důvod je jasný. Pokud je zloděj chycen se zbožím za méně než pět tisíc korun, hrozí mu jen přestupkové řízení a pokuta.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

I když obchodníci stále více investují do drahé bezpečnostní techniky, nájezdům zlodějů se brání jen těžko. Zloději si nevybírají, kradou všude. „Je to počínaje velkými obchodními centry až po menší butiky a krámky,“ upozornil policista Petr Kolár. Se zloději se potýkají třeba i benzinové stanice, od kterých řidiči často odjíždí bez zaplacení.

Nekradou přitom jen zákazníci nebo ti, kteří se za ně vydávají, ale stále častěji i samotní zaměstnanci obchodů. Na ně připadá až třetina krádeží. Nezaměřují se pouze na zboží, ale i na firemní know-how, důvěrné obchodní informace či kontakty.

Vydáno pod