Cestovní pojištění může ochránit i proti krachu aerolinek

Praha - Evropská cestovní pojišťovna rozšíří od října balíček cestovního pojištění. To se bude nově vztahovat i na krach leteckého dopravce. Lidé si ho mohou uzavřít už při on-line rezervaci letenky, prostřednictvím většiny známých portálů nabízejících letenky. Vztahuje se na všechny světové destinace. Pojištění letenky pro případ úpadku aerolinek je přitom ve světě docela běžná praxe.

„Prakticky to znamená to, že si sjednáte takovouto letenku včetně pojištění. Pokud dojde k úpadku letecké společnosti, je klient pojišťovnou kompenzován a dojde vlastně k úhradě nákladů spojených s letenkou,“ vysvětlil Ondřej Rušikvas, ředitel privátního pojištění Evropské cestovní pojišťovny.

Pojišťovna se postará i o klienty, kteří zůstali kvůli krachu své letecké společnosti na cestách v zahraničí, jak dodává Rušikvas: „V tomto případě se obrátíte na pojišťovnu a pojišťovna by vám měla uhradit do výše limitu náklady spojené s letenkou jako takovou. “

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Zdeněk Kříž, místopředseda Asociace cestovních kanceláří:

„Jako asociace cestovních kanceláří hodnotíme pojištění pozitivně, protože doposud klienti měli maximální jistotu v případě, že kupovali zájezd. Ale takhle vlastně i samostatná letenka bude pojištěná a v případě krachu letecké společnosti by klient dostal zpětně své peníze, které zaplatil.“

Pojištění proti úpadku letecké společnosti pochází z Británie. Kromě britských ostrovů ho už běžně nabízí například většina skandinávských zemí.