Stávka nepřinesla jen škody, dařilo se restauracím

Praha – Na čtvrteční výluku v dopravě s černými scénáři hleděla řada ekonomů i obchodníků. Nakonec se však nevyplnily, jak České televizi potvrdil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Řada lidí, která nešla do práce, navíc potěšila svou návštěvou provozovatele restaurací, kteří si zejména v Praze a centru velkých měst pochvalují vyšší výdělky než obvykle.

„Katastrofické scénáře, které byly někde malovány, se nesplnily,“ prohlásil Juračka. Jak doplnil, hodně k tomu přispělo to, že odboráři dodrželi slib z jednání tripartity, na kterém nakonec vyloučili blokádu silnic. Pokles tržeb hlásí například obchodníci v Praze, kde vůbec nejelo metro a v provozu byl jen zlomek autobusů a tramvají. Kvůli hlášeným protestům totiž ubylo zákazníků. Část lidí si zřejmě cestu do metropole rozmyslela.

Firmy měly problémy například se zajištěním logistiky, ale takové situace řešily především posunem zásobení už na středu. Vyskytly se i zhoršené podmínky při dovozech zaměstnanců do práce. Až desetiprocentní úbytky obratu znamenala stávka pro hypermarkety, které jsou dostupné zejména pomocí MHD. Naopak ostatní o větších škodách neinformují.

„My očekáváme díky stávce podle dosavadních výsledků pokles zhruba 25 procent. To znamená 150 až 200 tisíc,“ uvedl obchodní ředitel kurýrní služby David Voverka. Ostatní odvětví však tak vysoké procentuální škody většinou nečeká.

Juračka: V obchodech i jinde vládla pohoda

Juračka si pochvaluje, že na pohodovém průběhu stávky se například v obchodech podíleli i zákazníci, kteří se chovali velmi ukázněně. Hodně lidí z velkých měst například prchlo před stávkou na chalupu. Zhoršená dostupnost dopravy a zejména pak nefunkčnost metra však přinesly nižší tržby zejména malým obchodníkům, kteří mají například u metra umístěnou trafiku či jinou provozovnu.

Ze stávky však mohla mít radost řada restaurací, především v Praze nebo centrech velkých měst. Lidé, kteří se nemohli do práce dostat, totiž často volili jejich služby a restaurace hlásí vyšší počet návštěvníků i tržby v porovnání s „normálními“ dny.

Dopad stávky na samotné dopravní podniky je různý

V metropoli způsobila stávka ztráty jen u tržeb jízdného, jak uvedl ředitel DPP Martin Dvořák. Jihomoravský kraj, město Brno ani brněnský dopravní podnik (DPMB) kvůli stávce výraznou finanční ztrátu neutrpěly. Dohromady může jít maximálně o stovky tisíc korun. Olomoucký dopravní podnik, jehož zhruba 70 procent zaměstnanců se připojilo k protestu odborů, díky stávce dokonce ušetřil, a to na mzdách a naftě. Přesnou částku bude dopravce znát až po vyúčtování platů.

  • Většina lidí vyrazila do práce pěšky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2645/264437.jpg
  • Zastavené metro autor: Jana Erbenová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264325.jpg