Jihomoravské inovační centrum se řadí mezi nejlepší na světě

Brno - Innovation Park Jihomoravské inovační centrum (JIC) získal 3. místo v mezinárodní soutěži The Best Incubator Award v kategorii nejlepší mezinárodně zapojený inkubátor za rok 2011. JIC se zaměřuje na podporu inovačního podnikání a komerčního využití výzkumu a vývoje, zprostředkovává propojení univerzit a vědecko-výzkumných institucí s podnikatelskou sférou a snaží se maximalizovat přínos výzkumu na regionální a národní úrovni.

„80 procent klientů je z akademického světa, nicméně mohou k nám přijít i začínající podnikatelé. Naše podpora je směřovaná zejména na technologie. Podporujeme projekty, které jsou nové, jsou chráněny, či patentovány,“ popisuje Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra. JIC vzniklo v roce 2003 a jeho posláním je právě podpora začínajících projektů. 

Skvělý nápad, málo peněz?

Kancelář, přístup k internetu, kopírky a poradenství. V centru podnikatelům pomůžou sepsat byznys plán, doplnit tým a po tři roky poskytnou zázemí, kdy je možné svůj záměr zrealizovat. „Spolupracujeme s inkubátory po celém světě. V současné době jsme ve spojení s 50 firmami, z čehož 26 firem jsou skutečné startupy, tj. firmy, které vznikly na zelené louce a jsou velmi perspektivní. Největší objem se rekrutuje z IT světa. Mezi zajímavé projekty patří například projekt na lokalizaci katastrof pomocí GPS navigace či on-line přepis řeči pro call centra a další softwary,“ popisuje Hudeček. 

JIC se zařadilo mezi nejlepší mezinárodně zapojené inkubátory zaměřené na technologické startupy. „Jsme propojení se světem a dokážeme velmi efektivně naše firmy dostat na zahraniční trhy a zprostředkovat jim obchodní kontrakty,“ dodal Hudeček.

Rozhovor s Jiřím Hudečkem (zdroj: ČT24)