Několik stovek lidí demonstrovalo v Praze proti reformám

Praha - Několik stovek lidí se sešlo dnes odpoledne v Praze na demonstraci proti chystaným vládním reformám. Řečníci na náměstí Republiky kritizovali koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) a označovali ho za nespravedlivý a asociální. Po projevech se účastníci dali na pochod přes Staroměstské náměstí k Úřadu vlády, kde akce zhruba po dvou hodinách skončila. Odhady počtu účastníků se značně lišily - zatímco policie hovořila o zhruba dvou stovkách, organizátoři uváděli až tisíc demonstrantů. Akce se obešla bez incidentů. Podle organizátorů budou další demonstrace následovat.

Demonstranti drželi různá protivládní hesla, například „Taky vás škrtneme“ nebo „Větší DPH, další tunel“ či „Tahle vláda musí pryč“. Lidi na začátku demonstrace rozčílil vůz městské policie, který davem se zapnutými majáky projížděl. Průvod doprovázel antikonfliktní tým a policisté, kteří zastavovali dopravu.

Zavadil: Vláda lže jako komunisté před měnovou reformou

Plánované reformy podle organizátorů demonstrace z iniciativy ProAlt zhorší životní úroveň většiny obyvatel. Akci podpořili sociální demokraté, přišli například bývalý evropský komisař a expremiér Vladimír Špidla nebo nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, vystoupili také odboroví předáci. Řečníci zdůrazňovali, že vláda je nespravedlivá a asociální. Podle Ondřeje Lánského z pořádající iniciativy ProAlt nemá 118 koaličních poslanců svolení obyvatel reformy provádět. „V ProAltu jsme přesvědčeni, že má cenu se bránit,“ zdůraznil.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil obvinil vládu, že lže jako komunisté před měnovou reformou. Státní bankrot podle něho nehrozí. Ministry nazval, že jsou neumětelé. Lidé mohli na náměstí podepsat petici proti přípravě důchodové reformy.

Špičky vládní koalice ve středu potvrdily zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny položek, které se dosud nacházejí ve snížené sazbě. Vyšší DPH má pomoci rozjezdu připravované důchodové reformy, která počítá mimo jiné s dobrovolným spořením občanů u penzijních fondů. Koalice plánuje také reformu zdravotnictví i sociálního systému a další podle ní nutné změny. Iniciativa ProAlt poukazuje na to, že vláda chce šetřit na výdajích na sociální a zdravotní zabezpečení a na podpoře v nezaměstnanosti. Reforma penzí podle sdružení předá dosud veřejné peníze soukromým fondům. Kabinet prý chystá i snadnější propouštění zaměstnanců a otazníky jsou kolem školného nebo zápisného na vysokých školách.

Iniciativa poukazuje na ústavu

Ústava zaručuje, že o lidi bude ve stáří postaráno. Je tedy podle mluvčího iniciativy Pavla Čižinského zpochybňování povinností státu, pokud politici i prezident řeší důchodovou reformu na padesát let dopředu. Zároveň není zcela možné odhadnout, v jaké situaci se země bude za takovou dobu nacházet, jak vysoké budou mzdy či hrubý domácí produkt.

S penzijní reformou iniciativa nesouhlasí. „Mohou být vytvořeny nějaké parametrické změny v průběžném systému, jako je zvýšení pojistného a zvýšení věku odchodu do důchodu,“ uvedl Čižinský. „Pokud společnost bude chtít, tak se o staré lidi postará. Řešme to teď a mějme důvěru v to, že stát a společnost vyprodukují, co je potřeba,“ podotýká Čižinský. V tuto chvíli by odborná společnost podle ProAlt spíše měla vést diskuzi, jestli je důchod schopen zabezpečit stát či jestli se mají angažovat soukromé firmy.

Kritika důchodové reformy na stránkách ProAlt:

- je připravována bez politického a společenského konsensu a neprůhledně, bez zapojení širší odborné a občanské veřejnosti

- předpokládá převod části příjmů státního rozpočtu do soukromých společností penzijních fondů

- předpokládá přijetí zákona, který občanům uloží podílet se na soukromém podnikání finančních institucí ‐ penzijních fondů

- nepředpokládá dostatečnou ochranu prostředků občanů před znehodnocením či ztrátou naspořených prostředků

- předpokládá zvýšení daňové zátěže občanů prostřednictvím zvýšení DPH

ProAlt sepsalo petici proti Nečasovi

Na protest proti důchodové reformě už hnutí ProAlt iniciovalo také petici adresovanou premiérovi Petru Nečasovi (ODS). V ní požaduje, aby se zastavila reforma vypracovaná Bezděkovou komisí, kterou ProAlt považuje za zaujatou, místo toho požaduje vytvoření orgánu, který bude zpracovávat reformu ve variantních řešeních a za účasti všech zainteresovaných složek. Petiční archy jsou k dispozici na internetových stránkách iniciativy.

Požadavky ProAlt:

- zastavení práce na reformě dle závěrů PES a NERV;

- vytvoření orgánu, který bude zpracovávat reformu ve variantních řešeních, a to za účasti všech zainteresovaných složek;

- pravidelné a podrobné informování Parlamentu a veřejnosti o průběhu práce na reformách ze strany vlády.