Feldheim - vesnice energeticky nezávislá na okolí

Feldheim – Braniborská vesnice Feldheim donedávna produkovala jen obilí a nezaměstnané. Teď ale přitahuje pozornost celého světa. Jako první v Německu získává veškerou potřebnou energii z vlastních obnovitelných zdrojů. Na poli za vsí stojí přes 40 větrníků, které vyrobí dost energie pro všech 128 obyvatel vesnice - a zvládly by pokrýt spotřebu i daleko většího množství lidí.

„Zdejší produkce elektřiny by stačila pro 40 tisíc domácností,“ popsal současnou situaci Feldheimu Werner Frohwitter z energetické společnosti Energiequelle. A jak se z bezvýznamné vesnice stala světová rarita? Malá větrná elektrárna stála za Feldheimem už od 90. let. Když ji radnice chtěla připojit na rozvodnou síť, její vlastník, velký energetický koncern, to odmítl. „Když nemohou nebo nechtějí, pomůžeme si sami. Na Feldheimu je jedinečné, že jsem si postavili vlastní síť,“ vysvětlil starosta Feldheimu Michael Knape.

Investice do výstavby sítě se rychle vrací

Do stavby sítě musela každá domácnost ve vsi investovat v přepočtu 50 tisíc korun. Teď se jim ale peníze vracejí. Cena elektřiny vyráběné přímo ve vsi je o 15 až 20 procent nižší, než kolik se obvykle platí za tu dodávanou odjinud. Kromě elektřiny si navíc vesnice vyrábí i vlastní teplo. K jeho výrobě používá surovinu, která se tu produkuje už staletí – kukuřici. „Kukuřice se smísí s prasečími výkaly a odveze do reaktorů. Tam se vyrábí bioplyn,“ uvedl Frohwitter. Díky bioplynu ušetří na vytápění zhruba 10 procent.

Projekt navíc vytvořil 30 nových pracovních míst, což je pro Feldheim neméně důležité. „Díky tomu tady zůstávají mladí lidé, nestěhují se pryč,“ upozornil Frohwitter. Právě odchod mladých do měst je největším problémem, kterému musí vesnice čelit. „Možná ten trend nemůžete zvrátit, ale můžete jej do jisté míry pozastavit,“ věří.

Do Feldheimu za inspirací

Unikátní vesnici teď vyhledávají návštěvníci ze všech kontinentů. Jen loni jich přijelo na 3 tisíce. Kontejner na návsi se změnil v improvizované informační centrum. „Po událostech ve Fukušimě návštěvníků skokově přibylo, v minulém roce jsme měli několik set hostů právě z Japonska,“ upozornil Frohwitter.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Feldheim má svou energetickou revoluci za sebou. Zbytek Německa se na ni teprve chystá. Berlín po katastrofě ve Fukušimě rozhodl odpojit všechny jaderné elektrárny. Mimo provoz by měly být nejdéle do roku 2022. Do roku 2020 pak chce kabinet kancléřky Angely Merkelové zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie z 20 na 35 procent. Nové zdroje jsou ale drahé a recepty z Feldheimu nefungují všude. „Pro města, aglomerace zejména pro průmysl to nepřichází v úvahu,“ podotkl Sebastian Bolay z Německé průmyslové a obchodní komory. Němci se dokonce obávají, že by příští zimu mohly provázet rozsáhlé výpadky proudu.

Vydáno pod