Kvalitu domovů pro seniory určí hvězdičky – jako u hotelů

Praha – Domovy pro seniory ode dneška mohou nést stejné „hvězdičkové“ označení, jako například hotely. Hlavní snahou je usnadnit seniorům a jejich rodinným příslušníkům vybrat pro dožití ten nejlepší domov, kde bude vysoký standard péče a různé služby. Označení uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb a patří do programu Česká kvalita.

Hezká fasáda a nová okna nejsou zárukou dobrého žití

„Hezká fasáda a recepce nejsou zárukou toho, že se v domově bude seniorovi dobře žít. Hodnotí se ty nejdůležitější oblasti, které odrážejí to, zda jde o kvalitní život,“ řekl prezident asociace Jiří Horecký.

V Česku funguje kolem 500 domovů pro seniory. Značku zatím dostalo 27 zařízení. Obdržela od tří do pěti hvězdiček. Posouzení se týká bydlení, stravování, péče, partnerství i kultury a volného času. Hodnotí se na 300 kritérií. Domov může získat až 1 000 bodů. Nejvíc jich může nasbírat za bydlení a péči.

Seznam oceněných zařízení najdete na webu www.znackakvality.info.

O značku kvality se mohou ucházet jen zařízení, kde si mohou senioři zamykat svůj pokoj a mohou se po budově a jejím okolí volně pohybovat. Pokoje musí být neprůchozí. Hodnocení trvá asi čtvrt roku. Zahrnuje dotazníky pro provozovatele i obyvatele a jejich rodiny. Posuzují se jídelní lístky i program a rozvrh dne. Vše pak hodnotitelé prověří na místě. Značka se dává na tři roky.

Podle Horeckého domovy za proces přezkoumání zaplatí podle své velikosti zhruba od 15 000 do 20 000 korun. Hradí prý jen náklady. Šéf asociace uvedl, že značka neusnadní situaci pouze klientům, ale pomůže i zařízením. Dozvědí se totiž o svých slabých místech a dostanou doporučení, jak mají situaci zlepšit.

Domovy pro seniory mají svoji značku kvality (zdroj: ČT24)