Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Praha – Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Video Omýt citrusy nestačí, chemikálie se na nich udrží
video

Omýt citrusy nestačí, chemikálie se na nich udrží

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.