Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Praha – Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Omýt citrusy nestačí, chemikálie se na nich udrží (zdroj: ČT24)

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.