Michálek zůstává v čele poslaneckého klubu Pirátů

Poslanec Jakub Michálek zůstává v čele čtyřčlenného sněmovního klubu Pirátů. Řekl, že ve straně vnímá pohyb k lepšímu a nechce ji oslabit před blížícími se volbami. Piráti podle něj spějí k reformě svého vnitřního fungování a Michálek vnímá silnou podporu. Prostředí strany popsal jako nepříjemné až toxické, stejně tak formu internetových diskusí, které členové partaje používají.

Právě po návrhu změn vnitřního fungování strany ho spolustraníci minulý týden v on-line hlasování těsnou většinou odvolali z širšího vedení. Následně pak Michálek odevzdal rezignační dopis na pozici šéfa klubu předsedovi strany Ivanu Bartošovi.

Bartoš před týdnem Michálkovu rezignaci odmítl s tím, že k jednání se klub vrátí během úterý. Už tehdy ho podpořil stejně jako nyní společně se zbývajícími dvěma poslankyněmi Pirátů.

Během třídenního on-line hlasování se vyjádřilo 685 členů strany, což je zhruba polovina s hlasovacím právem. Pro Michálkovo odvolání bylo 353 Pirátů, proti 323 členů. Důvodem hlasování o setrvání Michálka v Republikovém výboru byl jeho návrh na změnu organizace strany, která by dala více kompetencí předsednictvu. Politik během úterý novinářům řekl, že do politiky šel s touhou po modernizaci služeb státu a té se chce dál věnovat.

Michálek je předsedou poslaneckého klubu Pirátů od jeho vzniku na začátku minulého volebního období. Zůstal v jeho čele i po posledních volbách, kdy kvůli kroužkování voličů na společné kandidátce Starostů a nezávislých (STAN) s Piráty klesl počet pirátských poslanců z 22 na čtyři.