Odborníky překvapily části vládního balíčku, opozice ho kritizuje

ČT24: Opozice kritizuje vládní opatření (zdroj: ČT24)

Podle zástupců sněmovní opozice budou vládní opatření na konsolidaci rozpočtu, které kabinet představil ve čtvrtek, znamenat další zdražování. SPD chce konsolidační balíček řešit jako mimořádný bod na úterní schůzi sněmovny. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová řekla, že poslanci potřebují detaily předtím, než se rozhodnou, jak budou ve sněmovně postupovat.

Opozice v principu souhlasí s vyšším zdaněním hazardu a alkoholu nebo s rušením dotací. Podle exministryně financí Schillerové by se ale neměly změny týkat resortů školství nebo dopravy.

„Tato vláda měla přijít s nějakým konkrétním programem na podporu hospodářského růstu. Toto sníží jenom HDP a zaškrtí celý ekonomický vývoj,“ reagovala po představení balíčku.

Představené návrhy úprav penzí nelze podle ní nazvat reformou, protože chybí jakékoli výpočty, analýzy či legislativní podklady. „Zatím je to prázdná proklamace. Ukazuje jen jakési imaginární číslo, které ve finále bude nereálné,“ řekla Schillerová ČT.

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) dodal, že návrhy vlády podle opozičního hnutí „odrbou“ důchodce a poškodí živnostníky. „Je to poprava živnostníků. Je nepřijatelné zvýšit o 70 procent minimální sociální odvody, přičemž další rána pro některé z nich je zvýšení DPH ze služeb a řemesel,“ uvedl Havlíček. Podniky podle něj budou méně konkurenceschopné. „Vyšší daně z příjmů povedou k větší optimalizaci a snížení kompenzací za emisní nesmysly, které tato vláda podpořila v EU,“ poznamenal. 

Zásadní část úspor státu má tvořit omezení dotací. Podle Schillerové je otázkou, kde konkrétně se bude šetřit, zda například ve školství nepůjde o investice na vysoké školy či výstavbu škol a školek, u dopravy na výstavbu infrastruktury či opravy mostů a železnic.

Nižší růst penzí je nepřijatelný, říká Okamura

Podle předsedy SPD Tomio Okamury se vládní koalice rozhodla prudce zdražit životy českým občanům i firmám. Rozhodla se prý také potrestat pracující rodiny s dětmi, studenty a důchodce.

Za nepřijatelné označil například záměry změn důchodového systému, hlavně pomalejší valorizaci důchodů. O vládních návrzích proto chce mluvit hned v úvodu řádné schůze sněmovny, která začne v úterý odpoledne. Toto téma má v úmyslu zařadit jako mimořádný bod jednání. 

„Nelze čekat, až to (vláda) předloží na konci června. Je potřeba o tom mluvit,“ řekl Okamura. Vláda podle něj podvedla rodiny s dětmi například tím, že zdražuje kojeneckou stravu, protože ji přesouvá z desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty do nově zřizované dvanáctiprocentní sazby, nebo ruší školkovné.

„Vláda to způsobila neodpovědným hospodařením a tím, že nezvládla inflaci, ve které jsme jedni nejhorší v Evropě. Ani lživé výmluvy na Ukrajinu neobstojí. Snížit DPH na potraviny měli na nulu, tak jako v Polsku, kam budou Češi stejně dál jezdit nakupovat,“ uvedl předseda opozičního hnutí ve vysílání České televize. 

Připomněl, že SPD například navrhlo zdanění dividend vyplácených do zahraničí ze zisků v tuzemsku. Podle něj měla vláda také uskutečnit reformu exekucí, aby se lidem v exekuci vyplatilo mít zaměstnání za standardní mzdy.

Vládě vyčetl také zvyšování výdajů na obranu i na nákupy obranné techniky v zahraničí. Přičetl jí i odpovědnost za současnou vyšší inflaci. Nelíbí se mu ani vyšší DPH na pivo, které označil za český národní nápoj, nebo na služby, jako jsou opravy obuvi.

Předseda hnutí SPD Okamura k vládnímu konsolidačnímu balíčku (zdroj: ČT24)

Škrty v oblasti dotací budou ještě problematické, shodli se exministři Rusnok a Pilný

Podle bývalého ministra financí Ivana Pilného, který vedl resort za ANO, je konsolidační balíček nutný. Osobně je ve velkých rozpacích z daňových změn a myslí si, že by bylo třeba více upravit návrhy v oblasti dotací. „U škrtání dotací je důležité, co se bude škrtat,“ řekl ve vysílání ČT s tím, že může být potenciálně velký problém v oblastech dopravy a školství. 

Fiskální změny se podle něj dotknou každého a domnívá se, že mnohem větší smysl by mělo zavedení progresivní daně, která by do státního rozpočtu přinesla více peněz a dotkla by se pouze vysokopříjmových osob a firem. 

Události: Vládní úsporný balíček a návrh úpravy systému penzí (zdroj: ČT24)

S tím souhlasí exministr financí a bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok, který byl nejvíce překvapený rozměrem vládních škrtů v národních dotacích. Plánované dotační škrty označil za velmi ambiciózní. „Z toho bude ještě velký humbuk a budu opravdu překvapen, pokud se to podaří naplnit,“ myslí si s tím, že úspěchem bude podle něj splnění tohoto cíle z osmdesáti procent. Představení balíčku celkově vítá a považuje ho za nutné.

Nejvíc smířlivý z exministrů byl k vládnímu návrhu bývalý viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip, který považuje za důležité, že se vláda na podobě konsolidačního balíčku shodla relativně rychle. „Opatření si myslím, že jsou rozumná. Za pozitivní považuji, že se vláda nezasekla ideově, když předtím některé koaliční strany byly proti zvyšování jakýchkoliv daní a měly to jako nějakou mantru,“ dodal Pilip ve vysílání ČT. 

Speciál ČT24 – Vládní úspory (zdroj: ČT24)

Pecková: opatření by měla být razantnější

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) pokládá konsolidaci veřejných financí za nezbytný krok, vládní opatření by však měla být ještě razantnější. Doporučovala by například obnovit zrušenou superhrubou mzdu.

Konsolidační balíček podle ní jen stabilizuje současnou situaci a nutně se musí dál tlačit na snižování provozních výdajů státu a zefektivňovat jeho provoz. „Chápu, že navrhovaná opatření ovlivňují téměř každého, ale jsou nutná, pokud chceme mít zdravotnictví, sociální služby nebo dopravu na úrovni, o které se občanům některých evropských států jenom zdá,“ dodala hejtmanka.

Kritičtější je ke konsolidačnímu balíčku středočeský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). „Vládní konsolidační balíček: pozdě, málo a špatně cílené. Nejhorší je teď být středněpříjmový rodič s barákem na hypotéku, dětmi na škole a manželkou v domácnosti na malém městě či vsi,“ napsal na Facebooku. 

Pro Grolicha je vládní dohoda úspěchem

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) považuje za úspěch, že se vládní strany dokázaly dohodnout na balíku opatření ke konsolidaci veřejných financí. Vítá také snížení DPH u potravin o tři procentní body.

„Každého z nás některé z opatření bude bolet a každý najde něco, co by se dalo udělat jinak. Důležité je, že vláda má politickou odvahu konečně udělat důchodovou reformu a k tomu potřebné kroky, zejména ořezání státních dotací. Za mě je to maximum možného a je velký úspěch, že se pět vládních stran dokázalo dohodnout. Celý balíček je odvážný krok a jsem rád, že to vláda udělala,“ sdělil Grolich.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD) považuje úsporný balíček za mix nejrůznějších opatření, reakce veřejnosti podle něj nebude příznivá. „Je to takové škrabání jednotek miliard všemi směry, evidentně se hledaly kompromisy. Každému sebrali něco málo a nejspíš naštvou v podstatě všechny,“ řekl Netolický. Některá opatření jsou podle něj v přímém protikladu k tomu, co strany vládní koalice před volbami slibovaly.