Státní podpora stavebního spoření se sníží na polovinu

Události: Podpora stavebního spoření klesne (zdroj: ČT24)

Státní podpora pro stavební spoření se sníží na 1000 korun ročně ze současné dvojnásobné částky. Změna se bude týkat nových i už existujících smluv. Počítá s tím vládní balíček pro konsolidaci veřejných financí. Úvěry ze stavebního spoření se budou poskytovat zejména na opatření pro snížení energetické náročnosti bydlení.

Podle vládního materiálu stavební spoření v posledních letech ztratilo svou původní funkci. Lidé podle něj naspořené peníze používali pro jiné účely než pro vlastní bydlení. Kabinet zvažoval úplné zrušení státní podpory, nakonec rozhodl o jejím snížení na polovinu.

Asociace českých stavebních spořitelen podle předsedy Libora Vošického respektuje dohodu vládní koalice, která umožní občanům nadále využívat hlavní výhody produktu stavebního spoření, dále ho rozvíjet, a to i ve spolupráci s dalšími státními institucemi. „Dobrou zprávou pro občany, kteří si spoří a čerpají půjčky ze stavebního spoření, je, že jim zůstanou zachovány výhody šestiletého stavebního spoření v kombinaci s výhodnými úvěry například na podporu energetických úspor domácností,“ řekl.

Stavební spoření má být vstupenkou do světa dotací

Nový systém stavebního spoření podle asociace spořitelnám umožní zjednodušit, inovovat a zpřístupnit levné úvěrové produkty většímu počtu zájemců, zrychlit přechod na udržitelné technologie, a domácnostem tak snížit náklady na energie. „Současně pracujeme na tom, aby se stavební spoření do budoucna stalo vstupenkou do světa dostupných dotací bez významné administrativní zátěže pro klienty,“ dodal místopředseda asociace Michael Pupala.

Spoluzakladatel finanční společnosti Patron GO Jiří Paták návrh považuje za kompromis, který v důsledku nic neřeší. „Pokud se zdražil byt v Praze z pěti na deset milionů korun, tak je úplně jedno, jaká státní podpora u spoření je. Pro mladou rodinu to nic neřeší a z naspořené částky radši pojede na dovolenou. Buď se mělo řešit bydlení komplexně tak, ať se zvýší jeho dostupnost, klidně včetně další podpory stavebního spoření, nebo se příspěvek měl zrušit úplně,“ dodal.

Stát loni vyplatit čtyři miliardy

Stavební spořitelny dříve varovaly před tím, že zrušení státní podpory stavebního spoření by ohrozilo dostupnost úvěrů poskytovaných domácnostem. Stavební spořitelny poskytují úvěry z peněz, které u nich ukládají lidé, kteří si spoří. Je to rozdíl proti hypotečním úvěrům, na které si banky půjčují.

V Česku v současnosti funguje pět stavebních spořitelen. Loni poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun. Stát vyplatil na podpoře stavebního spoření 4,33 miliardy korun.