Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

OVM: Náčelník generálního štábu Karel Řehka (zdroj: ČT24)

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Nemám obavy, že bychom to nestihli utratit,“ uvedl generál k tomu, že armáda má mít příští rok na výdaje ze zákona zhruba 150 miliard korun místo původně plánovaných 130 miliard.

„Armáda, i kdyby dostala 2,5 procenta, tak ví, za co je utratit,“ dodal Řehka. Podotkl, že armáda v koncepci rozvoje počítala s navýšením výdajů na dvě procenta HDP v souladu se závazky vůči NATO už v předchozích letech. 

„My nestavíme vzdušné zámky do budoucnosti, my lepíme díry z minulosti,“ řekl Řehka s tím, že armáda byla podfinancována. „To samozřejmě vytvořilo i nějaký vnitřní deficit,“ dodal.

Tanky Leopard do konce roku

Generál uvedl, že před podpisem je smlouva o pořízení švédských pásových bojových vozidel pěchoty CV90, která by měla být uzavřena do června. První vozidla by armáda mohla dostat v roce 2026. V následujících čtyřech letech by armáda měla dostat nástupce nyní využívaných modernizovaných tanků T-72M4CZ.

Řehka potvrdil, že do konce roku má armáda dostat 14 tanků Leopard 2A4, z nichž tři už v Česku jsou, příští rok pak vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Česko je získalo od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny.

S tím souvisí podle generála i postupná modernizace infrastruktury včetně zesílení mostů kvůli přemisťování těžké techniky nebo pořízení velkokapacitních vagonů, kterých je nyní v Evropě nedostatek.

Příští rok armáda podle Řehky očekává dodávky „elektrotechniky pro elektronický boj“. Zakázka na mobilní radiolokátory z Izraele podle dřívějších vyjádření nabrala zpoždění kvůli koronavirové pandemii, přístroje podle armády už prošly vojskovými zkouškami. Do budoucna armáda počítá s pořízením samohybných minometů, uvedl generál.

Řehka připomněl, že v květnu by se do Česka měly dostat americké vrtulníky systému H-1. Stát koupil osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Dalších starších šest viperů a dva venomy dostane česká armáda ze Spojených států darem za pomoc Ukrajině. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35.

Dezinformace

Řehka také řekl, že by nepřeceňoval význam dezinformací v Česku – například v souvislosti s falešnými zprávami o šíření tuberkulózy v Libavé na Olomoucku, kde se ve vojenském prostoru cvičí ukrajinští vojáci. Dopad těchto dezinformací na společnost podle něj není tak velký.

„Když se podíváte třeba na to, jak se zvedl počet zájemců do aktivních záloh po začátku války na Ukrajině, tak naopak ti lidé ukazují, že většina společnosti je zdravá, soudržná a nepodléhá dezinformacím,“ dodal.