TÉMA

TBC

Tuberkulóza už ignoruje antibiotika. Léčba odolné varianty trvá až dva roky a často nebývá úspěšná

Tak dlouho moderní společnost považovala tuberkulózu (TBC) za „nemoc minulosti“, až se z ní stala choroba, která připraví o život víc lidí než virus HIV a stává se stále hůř léčitelnou. V minulosti přitom nákaze podléhala až polovina nakažených a jde o nemoc, kterou lidé trpí už stovky tisíc let.
11. 3. 2024|

Přibylo případů tuberkulózy, riziko nákazy je ale nadále nízké

V Česku loni výrazně přibylo případů tuberkulózy (TBC), meziročně o sedmnáct procent. Téměř polovinu ze 447 případů ale tvořili cizinci, většinou z Ukrajiny, oznámil na tiskové konferenci vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels z Fakultní nemocnice Bulovka. Počty jsou podle něj předběžné. Očekává, že může být dodatečně hlášeno až zhruba celkem 460 případů. Zároveň doplnil, že mezi Čechy a cizinci se šíří různé kmeny nemoci. Riziko nákazy pro běžnou populaci se tak podle něj nezvýšilo.
11. 3. 2024|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Případů tuberkulózy loni podle lékařů přibylo, není jich ale tolik jako před covidem

Případů tuberkulózy (TBC) bylo podle předběžných dat loni 374. Kompletní data z registru budou po konci dubna, laboratoře ještě dohlašují další. Nákaz bylo více než minulé dva roky, avšak méně než před vypuknutím epidemie covidu-19. Odborníci upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt. Světový den boje proti tuberkulóze připadá na 24. března.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 17:31|

Policie se zabývá poplašnou zprávou o šíření TBC. Sdílela ji i Hamplová, později se omluvila

Olomoucká policie řeší zveřejnění nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy (TBC) na Olomoucku z řad ukrajinských vojáků. Ti momentálně cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Policie případ vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy, za které pachateli hrozí až tři roky vězení. Příspěvek sdílela na sociálních sítích i senátorka za Kroměřížsko a právnička Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), později jej ale smazala a omluvila se.
22. 2. 2023|

Analýza růstu počtu případů TBC neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny, tvrdí SZÚ

Analýza nárůstu počtu případů tuberkulózy (TBC) v posledních týdnech neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny. Meziročně zachycených případů přibylo asi o 46 procent, od začátku března do 21. dubna jich bylo 57. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině.
10. 5. 2022|

Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|