Je třeba srazit schodek, zní z koalice. Jedná o sjednocení daně na pivo

Události: Stanjura chce sjednotit zdanění piva (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl České televizi, že hodlá sjednotit sazbu DPH na pivo. Dle různých kritérií může v současnosti spadat do tří daňových pásem, podle Stanjury však k tomu není důvod. Z vládních stran se mezitím ozývají hlasy o potřebě většího snížení státního deficitu. TOP 09 mluví o hranici sto miliard korun, Starostové o 150 miliardách korun.

Koaliční Starostové chtějí rozpočtový deficit snižovat razantněji než ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který počítá se 70 miliardami korun. Mluví o víc než dvojnásobku.

S vládními partnery chce předseda hnutí Vít Rakušan hovořit i o úpravách daní. „Za hnutí STAN bychom se rádi bavili až o 150 miliardách, což samozřejmě můžeme šetřit na některých výdajích. Můžeme se bavit o parametrech některých podpor a tak dále. Ale musíme se prostě bavit i o té příjmové stránce,“ říká Rakušan.

Konkrétní návrhy ale v neděli představit nechtěl. ODS růst přímých odvodů odmítá. Konsolidační balíček hodlá kabinet v parlamentu projednat ještě na jaře, aby úsporná opatření mohla platit už v příštím roce.

„Samozřejmě, že ideální by bylo co nejvíce, protože ten rozpočet musíme krotit rychleji, ale 70 miliard považujeme za úplně nezbytný základ a chtěli bychom se určitě dostat minimálně ke stu miliardám korun,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zástupci opozice plán zpochybňují. „Tahle koalice už jednou těch sto miliard hledala. Zatím vůbec nevím, kde je chce najít. Zatím máme největší schodek v dějinách v prvních dvou měsících. V podstatě 40 procent celkového schodku,“ uvedl poslanec hnutí ANO Radek Vondráček.

Kabinet kvůli vysokým dluhům zvažuje růst daně z nemovitosti nebo daní spotřebních. Národní ekonomická rada navrhla i změnu odvodů z příjmu nebo vyšší poplatky z těžby surovin. Politici připouštějí i zrušení takzvaného školkovného. Na snížení nebo zrušení podpory stavebního spoření už se koalice dohodla. 

Stanjura prosazuje jednu sazbu pro pivo

Ministr financí cílí taky na čepované pivo. České televizi řekl, že u něj hodlá sjednotit pásma DPH. Momentálně se liší podle toho, kde zákazník pivo vypije. Pokud v restauraci, platí nejnižší – desetiprocentní – sazba stejně jako třeba pro kojeneckou výživu. Když nápoj konzumuje u stánku nebo si ho odnese s sebou, účtuje stát základní odvod 21 procent. Nealkoholické pivo se zase daní sazbou 15 procent.

„Pokud říkám, že ve snížené sazbě nebo snížených sazbách DPH by měly být ty služby nebo výrobky, které mají buď nějaké zdravotní hledisko, sociální hledisko, tak u piva to prostě nevidím,“ přiblížil Stanjura.

Koaliční politici už sjednocení DPH u piva probírají. Právě z vládních stran zní názor, že u alkoholu není žádný důvod, aby zůstal ve zvýhodněné sazbě. Stanjurův plán na sjednocení DPH u piva tak podporují.

Různé sazby podle nich byly komplikací. „To samozřejmě znamenalo různé způsoby obcházení a taky velmi těžkou kontrolu, takže to sjednocení za mě dává smysl,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Situace, která byla s daní z piva, ale i třeba s některými historickými covidovými opatřeními, které seděly podobně (…) Ať je ten systém jednoduchý,“ řekl ministr místního rozvoje Ivan Bartoš (Piráti).

Krok povede ke zdražení, domnívá se Schillerová

Opozice s tím ale nesouhlasí, odmítá zvyšování DPH nejen u piva. Další příjmy by podle ní měla vládní koalice hledat jinde. „Když tvrdí, že to dělá proto, aby zjednodušil sazby a zjednodušil daňový systém, tak je to směšné. Já myslím, že si s tím každý poradí, dnes má každý systémy,“ uvedla bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Nevěřím, že chce přijít jenom s jednou touto položkou, ať dá karty na stůl, protože chce stoprocentně lidem prodražit život a toto je jenom jedna z mnoha položek, kterou plánuje zvýšit,“ dodala.

Nižší DPH na pivo v restauracích a hospodách platí necelé tři roky a plánovaná změna by měla nastat od začátku toho příštího. „Pivo je alkoholický nápoj jako každý jiný a bylo by rozumné mít všechny alkoholické nápoje za stejnou DPH,“ okomentoval Stanjura.

Daň na pivo konzumované v restauracích tak pravděpodobně stoupne na úroveň toho, které si zákazníci odnesou. Opozice tvrdí, že to ještě víc zasáhne podnikatele v pohostinství, kterým ubyli zákazníci kvůli koronaviru a teď i kvůli inflaci. „Co jiného jim zbyde než zdražit? To bude celý výsledek akce pana ministra Stanjury,“ řekla Schillerová.