Vláda chce od ledna zvýšit přídavky na děti o dvě stě korun měsíčně. Podle opozice je částka nedostatečná

Události: Vláda chce od ledna zvýšit přídavky na děti o dvě stě korun měsíčně (zdroj: ČT24)

Přídavky na děti by se měly od ledna zvýšit o dvě stě korun měsíčně. Vláda by měla návrh projednat ve středu, poté ho dostanou k posouzení poslanci. S novým rokem se má zvednout také životní minimum, od kterého se odvíjí počet rodin, které mají na tento příspěvek nárok. Opozice úpravy vítá, přidání by ale podle jejích zástupců mělo být vyšší.

Poradit rodinám, aby si zažádaly o přídavky na dítě, se snaží například v rodinném klubu Ďáblice. Vedení klubu si totiž všímá, že mezi jejich klienty přibývá těch, kteří na tom nejsou finančně dobře.

„Plno rodičů si myslí, že na to vůbec nedosáhnou. Je škoda to nechat být, když jim může někdo pomoci,“ říká vedoucí rodinného klubu Ďáblice Iveta Javorová.

Výše přídavku se odvíjí od věku dítěte a také od toho, zda rodič pracuje nebo má jiný příjem. Například žena na rodičovské s jedním dítětem nyní dostává 1130 korun. Nově by to podle návrhu ministerstva práce mohlo být 1330. O stejnou částku by se měla dávka zvyšovat i v ostatních kategoriích.

„Jdeme cestou cílených opatření, protože ta mají v tento okamžik největší smysl a zároveň mají nejmenší efekty do případného zvyšování inflace,“ uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Opozice je pro výraznější zvýšení

„Každé zvýšení je podpora rodin s dětmi, i když říkám otevřeně, že tato částka se mi nezdá dostatečná,“ myslí si předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Větší navýšení dávky bude ve sněmovně žádat i SPD. „Pracující rodiče, rodiče na rodičovské péči nebo v evidenci na úřadech práce například při rekvalifikacích, tam by se to mělo zvýšit alespoň o pět set korun,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

„Uměla bych si představit, že pomoc rodinám s dětmi bude o něco větší, ale vím, že rozpočtové možnosti jsou omezené,“ konstatovala místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová (Piráti).

Příspěvky na děti se naposledy zvyšovaly minulý rok v létě. Okruh rodin, které o ně mohou žádat, se od té doby upravoval několikrát. Znovu se má rozšířit v lednu.