Jednání o koalicích ve velkých městech začínají naplno. Zlín chce mít zcela jasno do konce týdne

Se začátkem týdne naplno startují vyjednávání o koalicích v nových zastupitelstvech velkých měst. V Brně se sešla lídryně vítězného uskupení Společně Markéta Vaňková (ODS) s jedničkou kandidátky druhého ANO. V Praze jednali zástupci vítězné koalice SPOLU s Piráty, kteří ve městě dosud vládli, ale ve volbách skončili třetí. Jsou i města, kde je rozhodnuto. Z krajských je zcela jasno v Plzni a do značné míry i ve Zlíně, kde již je jasná většina, primátor ale chce jednat s dalšími stranami a zjistit, zda se ke koalici ještě někdo nepřipojí. Z dalších statutárních měst je vše dohodnuto v Havířově.

Praze se sešli politici k prvnímu vážnému povolebnímu jednání v neděli večer, kdy společně usedli představitelé koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která vyhrála komunální volby, a hnutí STAN. Lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) dal najevo, že by ve městě nejraději měl koalici na vládním půdorysu, tedy svého uskupení se STAN a Piráty.

Klíčové proto bylo pondělní jednání SPOLU a Pirátů. Strany se ale zatím na možné koalici na pražském magistrátu nedohodly a jednání budou dál pokračovat. Jejich představitelé se vůči sobě vymezovali už v předvolební kampani, byť pirátský lídr a dosavadní primátor Zdeněk Hřib v neděli již mírnil rétoriku: „Já jsem nekritizoval osobní záležitosti konkrétních kandidátů. Kritizoval jsem jejich názory. To je naprosto legitimní, demokratická debata.“

Pirátům se nelíbí, že je Svoboda poslancem, má lékařskou praxi a ještě by chtěl být primátorem. Hřib také nechce sedět v radě s nikým trestně stíhaným. Tím zřejmě narážel na Jana Wolfa (KDU-ČSL). Je obžalován v kauze údajného ovlivňování sportovních dotací na magistrátu.

Vyjednávání v Brně začalo v pondělí odpoledne, alespoň to oficiální.  Zástupci vítězného uskupení Společně (ODS a TOP 09) se postupně budou scházet se všemi uskupeními, která se do zastupitelstva dostala, a to podle velikosti. 

Brněnská primátorka a jednička kandidátky ODS Markéta Vaňková se už setkala s lídrem hnutí ANO René Černým. Zástupci obou stran porovnávali své programové priority. „Nelze zatím jednoznačně definovat nějaký závěr, ještě nás čeká jednání s ostatními subjekty,“ doplnila Vaňková.

Černý uvedl, že Vaňkové představil odborníky, které má ANO k jednotlivým tématům k dispozici. „Chtěli jsme představit vize na příští čtyři roky pro Brno, chtěli jsme představit odborníky, které na jednotlivé gesce máme, protože podle nás si Brno zaslouží, aby jej vedli odborníci,“ uvedl.

Vaňková bude v jednání pokračovat v úterý s KDU-ČSL a STAN, ve čtvrtek a pátek se plánuje setkat se čtyřmi zbylými subjekty, které v komunálních volbách získaly mandáty v brněnském zastupitelstvu. O víkendu by si pak strany podle ní měly interně vyjasnit další postup.

Výsledek voleb v Ostravě byl docela zřejmý, ANO vyhrálo s velkým náskokem. Primátor a lídr ANO Tomáš Macura by chtěl pokračovat v koalici se SPOLU a Piráty, v pondělí se setkal se zástupci hnutí Ostravak, které je v zastupitelstvu třetí nejsilnější. V minulém období bylo v opozici, ale původně i tehdy jednalo o vstupu do koalice.

Plzeň je prvním krajským městem, kde již je uzavřena dohoda o konkrétním složení nové koalice. Vítězné uskupení čeká opoziční role – ODS bude v plzeňské radě absentovat vůbec poprvé ve své historii. Na spolupráci se již v sobotu dohodli politici ANO, Pirátů a STAN. Taková koalice nemá v zastupitelstvu většinu, proto původně plánovali opřít se o dva zastupitele zvolené za SPD, což ale vyvolalo rozpory u Pirátů i Starostů. Nakonec ale zmíněnou dvojici nahradila dohoda o vstupu do koalice od uskupení PRO Plzeň, které má pět zastupitelů. „Žádným způsobem se neopíráme o hlasy SPD, nejednali jsme s nimi o koalici,“ zdůraznil lídr STAN Aleš Tolar.

Na světě již je i rozdělení míst pro koaliční lídry v nové radě. Primátorem má být Roman Zarzycký (ANO), prvním náměstkem Pavel Bosák (Piráti) a Tolar se stane náměstkem pro dopravu a životní prostředí.

Po pondělí by mohlo být zcela jasno o podobě koalice i ve Zlíně. V neděli se již dohodli na pokračování spolupráce ANO, ODS, KDU-ČSL a Piráti. Lídr ANO a primátor Jiří Korec se v pondělí sešel také se zástupci STAN, kteří dosud v radě také byli, ale početně nejsou do nové koalice potřeba a lídr ODS Tomáš Goláň dal najevo, že neočekává, že by Starostové v radě pokračovali.

Korec se ale postupně sejde s představiteli všech nových klubů. „Chceme si všechny poslechnout a zjistit, jak to vidí. Do konce týdne to na základě toho nějakým způsobem rozsekneme, jestli někoho přidáme k nám, nebo to necháme v pozici, v jaké je to teď,“ uvedl. Na jednání se STAN podle něj nic překvapivého nezaznělo. „Řekli jsme si, že ať budou v koalici, nebo v opozici, tak chtějí být konstruktivní,“ komentoval primátor schůzku.

Jednání místní ODS by mohlo naznačit, k jaké koalici bude směřovat Hradec Králové. Ve městě zvítězilo ANO, které nabídlo spolupráci třetím občanským demokratům. O jejich hlasy ale také stojí projekt, který by poslal ANO do opozice, zatímco v radě by byli zástupci pěti menších uskupení včetně ODS. Občanští demokraté budou jednat o vzniku pětikoalice s koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, s Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. V jedenáctičlenné radě města požadují celkem čtyři místa.

Pardubicích bude hlavní stranou v městské radě ANO, otázka je jen, kolik dalších stran bude v koalici. Mohly by být dvě, ale i tři. S účastí v koalici počítají SPOLU a také Žijeme Pardubice, což je uskupení zastřešující ČSSD, ProPce21 a nezávislé kandidáty. Čtvrtým členem koalice by mohlo být Společně pro Pardubice zastřešující několik místních sdružení. Podle lídra SPOLU Petra Kvaše (ODS) strany, které se na koalici již dohodly, diskutují, „jestli by bylo přínosné a jestli bychom našli uplatnění pro Společně pro Pardubice“.

Lídr ANO a náměstek primátora Jan Nadrchal preferuje širší variantu. Podle Kvaše by se večer měly sejít všechny kluby a rozhodnout, zda do koalice půjdou. Vyjednávací týmy uskupení se pak mohou sejít a jednat o pozicích radních, náměstků, primátora, gescích, dodal Kvaš.

Pardubičtí Piráti se ovšem chtějí pokusit o sestavení alternativní koalice, která by obešla vítěze voleb. Bylo by to možné při spojení SPOLU, Pirátů a Společně pro Pardubice, kteří by ovšem potřebovali ještě jednoho partnera. Podle Pirátů by taková koalice oslabila vliv „populistického ANO na řízení Pardubic“.

„Zdá se, že koalici SPOLU vyhovuje hrát s ANO druhé housle. Je smutné, že bez boje odevzdávají potřetí primátorský řetěz do rukou populistického projektu trestně stíhaného oligarchy,“ uvedla volební lídryně Pirátů Ivana Böhmová.

První den povolebního vyjednávání v Ústí nad Labem nepřinesl nic konkrétního. Vítězné hnutí ANO se sešlo s uskupeními, která byla ve volbách úspěšná. Zástupci hnutí se nejprve setkali s druhým PRO! Ústí, poté s třetí koalicí SPD a Trikolory. Následovalo jednání s ODS, UFO a Vaše Ústí. Současný primátor Petr Nedvědický (ANO) řekl, že další jednání opět se všemi subjekty se uskuteční až po druhém kole senátních voleb, v němž se střetne s historikem Martinem Krskem (SEN 21).

V roce 2018 v Ústí zvítězilo rovněž hnutí ANO a vytvořilo koalici se třetím UFO a dále s ODS a hnutím Pro Zdraví a Sport. V roce 2021 nahradilo UFO v koalici hnutí PRO! Ústí. Po řadě neshod však z koalice po tři čtvrtě roce odešlo. Nyní je vládnoucí ústecká koalice v menšině. V čele krajského města se od devadesátých let střídali zástupci ČSSD a ODS. V roce 2018 se sociální demokraté do zastupitelstva nedostali.

Lídr Starostů pro Liberecký kraj Jaroslav Zámečník, jehož hnutí zvítězilo v Liberci jedná zatím o koalici s většinou stran, které se dostaly do zastupitelstva, s výjimkou SPD. Lídr liberecké kandidátky ODS Petr Židek uvedl, že dosavadní výsledky vyjednávání se Starosty probere v pondělí nový zastupitelský klub strany.

Dal najevo, že i když se sešel také se zástupci jiných stran, počítá s tím, že hlavní politickou silou v nové radě zůstanou SLK. „Vnímáme, že jsou vítězové, tak jednáme primárně s nimi,“ ujistil. Ani Žídek, ani lídr libereckých Pirátů Jan Hruška se ale neodvažují odhadnout, kdy by mohla být nová radniční koalice dohodnutá.  

Povolební jednání se nečekaně zkomplikovala v Olomouci. Hnutí spOLečně, se kterým vítězné ANO už vytvořilo vyjednávací dvojblok, se vyslovilo pro vznik radniční koalice s ANO a uskupením ProOlomouc a Pirátů. Stejný názor na složení nové městské rady má i ProOlomouc a Piráti. Mimo hru by tak zůstala koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která ve volbách skončila druhá.

Zástupci ANO a spOLečně budou znovu jednat o podmínkách spolupráce s týmy ProOlomouc a Pirátů i uskupení SPOLU. Rozhodnutí o tom, s kým bude chtít ANO vytvořit koalici, by mohlo padnout v pátek, řekl lídr ANO a primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Případná koalice ANO, ProOlomouc, Pirátů a spOLečně by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Dvojkoalice ANO a SPOLU by disponovala 26 hlasy.

Jasno je v některých velkých statutárních městech, která nejsou zároveň sídlem kraje. V Havířově  zástupci čtyřčlenné koalice podepsali dohodu o spolupráci. Pokračovat bude dosavadní koalice ANO, ČSSD a osobností města, Hnutí pro Havířov a SPOLU.