Karel III. navštívil jako princ Charles v minulosti nejen Prahu a Brno, vyrazil i na venkov

Události: Návštěvy krále Karla III. v Česku (zdroj: ČT24)

Princ Charles, který se ve čtvrtek po úmrtí své matky Alžběty II. stal novým britským králem, v minulosti třikrát navštívil Česko a dvakrát i Československo. V souladu se svými zájmy se tu věnoval zakládání památkového fondu na ochranu pražských památek, třikrát přicestoval i do Brna a zavítal i do ekologické vesnice Hostětín na Moravě nebo na zámek Jezeří v Severočeském kraji.

Na první soukromou návštěvu, která trvala od 6. do 10. května 1991, přijel princ Charles do Československa se svou tehdejší manželkou, princeznou Dianou, na pozvání prezidenta Václava Havla. 

Princezna Diana navštívila školu pro sluchově postižené v Radlicích, princ Charles Karlovu Univerzitu. Poobědvali s prezidentským párem na zámku v Lánech a prohlédli si pražské památky v doprovodu Karla Schwarzenberga.

Charles také sám odjel na Mostecko prohlédnout si zámek Jezeří. Zajímala ho ekologie a historie. Zámek, který stojí přímo nad uhelným lomem, mu obě témata nabídl. „Byl z toho pohledu velmi nešťastný,“ vzpomíná tehdejší kastelán zámku Jaroslav Stejný.

Špekáčky a pivo neprošly

Podle kastelána princi Charlesovi památku doporučil někdejší prezident Václav Havel. „Pamatuju si, že když viděl dole tu šachtu, tak nevěděl, jestli sní nebo bdí. Hrozně jsme ten kraj zpustošili,“ řekl k návštěvě Stejný.

Při návštěvě dědice trůnu byla na zámku také kapela Brontosauři, podle Stejného hudebníci navrhli, aby se namísto luxusního občerstvení opékaly špekáčky a narazil se sud s pivem. Nepochodili. „Udělal jsem klasické občerstvení, měli jsme i archivní víno z roudnických sklepů. Dá se říct, že se to podařilo a byla to hezká návštěva,“ popsal Stejný. Doplnil, že přípravy byly hektické. Veterinář například hlídal, jak se pokrmy upravují, aby se do Charlesova nedostalo nic nežádoucího.

Před jednatřiceti lety se britský královský pár vydal poprvé i do Brna, kde je vítalo zcela zaplněné Dominikánské náměstí. Navštívil i Bratislavu.

Založení Pražského památkového fondu

Charles pobýval na soukromé třídenní návštěvě v Praze i v prosinci 1992. S Václavem Havlem připravoval založení nadace na ochranu pražských památek a architektonických děl pod názvem Pražský památkový fond. Havel tehdy mimo jiné poznamenal, že princ je potomkem Jiřího z Poděbrad a princezna Diana je potomkem rodu Přemyslovců.

V červnu 1994 se Charles spolu s Havlem zúčastnil benefičních akcí Pražského památkového fondu. Druhý den návštěvy si princ Charles v doprovodu prezidenta a pražského primátora Jana Koukala prohlédl Jižní zahrady Pražského hradu a večer byl přítomen benefiční akci.

Navštívil také mši, kterou v chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil za mír v Evropě biskup Jaroslav Škarvada. Také si prohlédl Památník národního písemnictví ve Strahovském klášteře. V Praze se setkal i s Johnem Muchou, vnukem světoznámého českého malíře a grafika Alfonse Muchy, a jeho matkou Geraldinou Muchovou.

Anglický dub a česká lípa

Na přelomu října a listopadu 2000 si princ Charles prohlédl opravené barokní zahrady v terasách pod Pražským hradem, na jejichž renovaci se podílel Pražský památkový fond a investoval do nich několik miliónů korun.

Druhý den návštěvy, 1. listopadu 2000, princ zavítal i do Brna, kde si prohlédl Technologický park a v nedalekém Vyškově zahájil činnost Britského vojenského poradního a výcvikového týmu. V Ostré nad Labem si prohlédl areál firmy Botanicus, zdejší království rostlin a vesnici historických řemesel, a zasadil tam symbolicky spojený dvojstromek anglického dubu a české lípy.

Třetí den návštěvy navštívil válečné veterány v pražském Domově Sue Ryderové.

Ekologický Hostětín

Opět se v Česku Charles objevil v březnu 2010, tentokrát na návštěvě čtyřdenní. Na prince s jeho novou chotí, vévodkyní Camillou, čekalo v hlavním městě i na Moravě setkání s politiky, památky, divadlo, mše, návštěvy škol či ekologické vesnice.

První dva dny byl pár v Praze, kde je na Hradě přijal tehdejší prezident Václav Klaus. Pobyt v české metropoli strávili prohlídkou památek a procházkami. Zavítali například do kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde věnovali pozornost památníku hrdinů heydrichiády a promluvili s veterány sloužícími za druhé světové války v Británii. Druhý den šli na mši a do Stavovského divadla na Dona Giovanniho.

Třetí den se program prince a vévodkyně rozdělil. Charles se bez Camilly sešel s tehdejším premiérem Janem Fischerem a pak sám odjel na Moravu. Tam si prohlédl ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku a v Brně promluvil se studenty na Masarykově univerzitě.

Tehdejší britský následník trůnu se seznamoval s fungováním šetrného veřejného osvětlení nebo místní fotovoltaickou elektrárnou. Ochutnal známý hostětínský biomošt, který se v obecní moštárně vyrábí od roku 2000 z produktů místních ekologických zemědělců, a prošel si i historickou sušírnu ovoce nebo poseděl v pasivním domě, kde se zúčastnil diskuze se zastánci ekologických projektů. Na návsi zasadil za potlesku přihlížejících nový strom a prohlédl si i výrobky řemeslníků.

Na vzácnou návštěvu se místní připravovali celý víkend, pekly se místní tradiční koláče nebo pečlivě vybírala slivovice, kterou Charles při jarmarku na návsi ochutná. Do vesnice přijel krátce po poledni a zdržel se zhruba dvě hodiny.

Zájem o univerzitní život a mladé lidi

Na Masarykově univerzitě Charles také dostal zlatou medaili za zájem o životní prostředí, trvale udržitelný rozvoj a za činnost v charitě. V kampusu v Brně-Bohunicích se setkal s vybranou skupinou studentů, se kterými živě diskutoval o jejich projektech a nešetřil přitom úsměvy.

„Já jsem viděl, že ho zajímají problémy, které projekty řeší, že jim rozumí, a to považuji za důležité. Debata se proto neodehrávala ve frázích. Bylo to velmi lidské a otevřené,“ řekl tehdy po setkání s princem Charlesem tehdejší rektor univerzity a nynější premiér Petr Fiala.

„Zajímal se tehdy především o univerzitní život, mladé lidi, rozvoj vědy a inovací v Brně a na jižní Moravě. Bylo zážitkem jej tehdy osobně poznat a doprovodit,“ vzpomínal tehdejší hejtman Michal Hašek.

Camilla zůstala v Praze, kde zavítala do jinonického střediska pro výcvik slepeckých psů a do baletní přípravky Národního divadla. Čtvrtý den oba opět v Praze navštívili gymnázium The English College. Měli tam jít s exprezidentem Havlem a jeho ženou Dagmar. Setkání ale bylo zrušeno, protože bývalá hlava státu náhle onemocněla.